Книги Українською Мовою » 💙 Сучасна проза » Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець 📚 - Українською

Читати книгу - "Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Щоденник зимових свят" автора Агне Ашкелянець. Жанр книги: 💙 Сучасна проза. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець» була написана автором - Агне Ашкелянець, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Сучасна проза".
Поділитися книгою "Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець" в соціальних мережах: 
Настали зимові свята, а я лежала в ліжку, розмірковувала про свої невдачі та вірила, що всі чогось досягають, окрім мене. Начитавшися різдвяних історій, я чекала, коли в моє життя прийде чудо та висмикне мене з туги. Минали дні, але магії не було. Аж раптом трапився випадок, який все перевернув.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:
Текст

Дивовижній Кароліні Тараскевич

Настали зимові свята, а я була повністю вижата. Нетерпляче чекати казкових днів, готуватись до них із листопада – й на тобі! Виявилось, моє тіло та психіка живуть за власними законами.

У Святвечір, двадцать четвертого грудня, я прокинулась байдужою до всього. Так було вже не один тиждень, та мені завжди вдавалось відволікти себе домашніми справами. Вони врятували мене й цього разу: смачна вечеря для нас із чоловіком, різдвяні подарунки, відеодзвінок із рідними, вечірня прогулянка містом. Було важко встояти перед теплими побажаннями, яскравими вогнями, довгоочікуваним снігом, і я заразилась хорошим настроєм.

Уранці двадцять п’ятого вставати не хотілось. Хотілось застрягти в фазі глибокого сну, якщо вона взагалі наставала цієї ночі. Не думати ні про що й нічим не займатись. Мої повіки злиплись, як пиріжки з дріжджового тіста, які ми пекли напередодні, а свідомість стала в’язкішою, ніж кисіль, який мама готує до Різдва.

Вставати не хотілось і двадцять шостого, двадцять сьомого й далі за календарем. Я опинилась в нескінченній дрімоті, крізь яку не пробивався жоден промінь сонця. Чоловік втратив роботу під час пандемії, він нетерпляче говорив про співбесіди, а я його не слухала. Я плавала в цьому киселі, що ставав дедалі густішим. Яка робота, які співбесіди? Усе в мені ніби застигло.

Іще недавно я писала роман і мріяла його видати, та зараз лише байдуже лежала в ліжку. І це мучило ще більше: як так вийшло, що мене цікавить лише сон?

На свято чоловік подарував збірку зимових оповідань. Пронизливі історії, написані різним авторами, об’єднало одне — різдвяне диво. У фіналі кожного героя чекали хороші новини, добрі події, цілющі усвідомлення. Я читала розповіді серцем і думала: де ж моє диво? чи чекає воно мене цьогоріч?

Тим часом мій стан все погіршувався. Сніг розтанув, у місто прийшли дощі й тумани. Мене не відпускали депресивні думки: цього я не зробила, того не добилась, а от моя знайома вже давно робить от це, інша впоралась із цим от, навіть мій чоловік приголомшив рекрутерів і ледь встигав їм відмовляти. А кого вразила я? Які в мене є заслуги?

Інколи я починала шукати чарівну таблетку. Мені здавалось, що це буде собака. Невже з нею не вирішаться всі мої проблеми? Більше не залишиться часу на бездіяльність: всупереч усім «не хочу» я буду бігти з нею на прогулянку. Ніякої самотності, адже тепер зі мною двадцять чотири на сім буде пухнастий друг. Я навіть зможу спробувати себе в новій сфері — дресируванні. Раптом хоч із цим впораюсь?

Настала новорічна ніч. Ми купили шахи ручної роботи та приготували невелику вечерю для двох. Я не могла відірватись від красивих різьблених фігурок і нетерпляче чекала, коли чоловік навчить мене грати. Вартувало партії розпочатись, як всередині мене щось клацнуло: вперше за довгий час мені стало цікаво. Я жадібно ловила коментарі чоловіка й насолоджувалась тим, що пробую нове. Мій мозок прораховував ходи, а не мої невдачі.

Ми лягли після опівночі, задоволені та втомлені. Усю ніч мені снилось, як я пересувала фігури на уявній дошці, а вранці ми продовжили турнір. Ще вчора мені щастило, та сьогодні я припускалась дурних помилок, і мій настрій змінився. Програвши чергову партію, я зі слізьми в очах упала на ліжко. До всього того, що я не зробила в цьому житті, в чому не досягла успіху, додались ще й шахи! Треба ж: не можу обіграти чоловіка! І тут я виявилась безтолковою!

Я проридала весь день, і наступного ранку моє обличчя все ще було розпухлим. Мені знову не хотілось вставати. Я зачинилась у спальні, страждала без причин. Об’їдалась солодощами, хоч прекрасно знала, що мені їх заборонив лікар.

Швидко мене почало нудити від себе самої: скільки можна лежати в ліжку, набивати живіт цукерками й плакати?! Я вхопилась за ті жалюгідні залишки сили волі, що в мене були. Тепер, якщо я планувала огніздитись у ліжку, то брала з собою книгу, а якщо йшла на кухню — склянку води замість чергового десерту. Я навіть припинила заглядати в соціальні мережі, на сторінки всіх цих неймовірно успішних і впевнених у собі людей. Після таких кроків мені раптом полегшало.

Удень я дивилась відео про дресирування собак. «Ви маєте дисциплінувати себе, — говорила жінка-кінолог, — тоді й собака у вас буде дисциплінована». — «Так, — роздумувала я, — я маю дисциплінувати себе. Не заради собаки, в мене її немає, заради самої себе, інакше нічого не зміниться».

Нескінченно спати мені вже не хотілось, тепер я думала, чим би себе зайняти. Чому б не взятись за свій роман? Та повернутись до нього не вистачало сміливості: я начебто стала недостатньо талановитою, розумною, везучою, аби його завершити. «Є справи, які просто потрібно брати й робити, — сказав мені чоловік, — самі себе вони не зроблять. Якщо боятись і не робити, то це означатиме вибирати постійно залишатись у страху». О, я дуже боялась провалитись, зганьбитись, виявитись невдахою.

Так ми дочекались православного Святвечора. Через кілька днів можна було ховати ялинку й готуватись до весни. Це означало, що моє різдвяне диво не трапилось. Очевидно, воно не для мене.

Того ж дня мені зателефонував батько. Він розповів, що ввечері по телевізорі покажуть мою троюрідну сестру N, котра «вийшла заміж за багача й живе за кордоном». Я пригадала її не одразу, адже востаннє ми бачились, коли я тільки пішла в школу. Вона вже була старшокласницею й подарувала мені паперові ляльки, що малювала для себе. Як добре вони були представлені! Кожна деталь ретельно виведена, кожне обличчя природне й неповторне. Я захоплювалась її роботою. Під час тої зустрічі у нас трапилась задушевна розмова: мені здавалось, що ми обмінялись чимось потаємним і підтримали одна одну. Моя сестра запам’яталась мені світлою людиною. Цікаво, чим N займається зараз? Можливо, стала дизайнером одягу, не бути ж їй лише «родичкою, котра вийшла заміж за багача».

Я побігла вмикати інтерв’ю — і от переді мною сидить N. Я вдивлялась у її красиве обличчя, а в пам’яті випливали розмиті риси дівчини з дитячих спогадів. Звичайно, це одна й та ж людина! Я впізнала її безпомилково. Чим довше я дивилась, тим більше усміхалась: як же вона на мене схожа! Виразні голубі очі, світле волосся, однакова форма обличчя, та між нами є ще одна схожість —  щось незриме й невловиме.

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Щоденник зимових свят, Агне Ашкелянець"