Книги Українською Мовою » 💙 Історичний роман » Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина 📚 - Українською

Читати книгу - "Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Легенда Чуфут-кале" автора Юлія Рудишина. Жанр книги: 💙 Історичний роман. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина» була написана автором - Юлія Рудишина, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Історичний роман".
Поділитися книгою "Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина" в соціальних мережах: 
Подорож до моря може подарувати не тільки неймовірні емоції та відпочинок — вона може подарувати тобі твоє справнє життя і справжнє кохання. Тільки повір у мрію.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3 4 5 6 7
Перейти на сторінку:
1

Бірюзово-сині хвилі, прикрашені ажурними гребінцями, набігали на дрібну, відшліфовану морем і часом, гальку. Вони залишали на камінні бруднувато-біле мереживо піни та водорості, які здавалися тонкими сплутаними ниточками. Хвилі відкочувалися назад, шуміли, і морський запах солі нісся над узбережжям.

Еля заворожено дивилася на прибій і майже не слухала балачки подруги. Оленка в цей час їла персики і міркувала про те, куди б ще поїхати розважитися і чого б такого цікавого подивитися.

На прямовисній скелі височіла церква сусіднього селища, а пляж Сонячногірського жив звичним життям — крики торговців, сміх дітей, плескіт хвиль, галасливі розмови і пронизливі крики чайок. Птахи білими розчерками ніби розпорювали купол небес, зникаючи в його глибокій синяві. Чарівна природа, вдалині — гряда Кримських гір, тепле узбережжя...

Що ще потрібно для щастя?

Еля любила Крим. 

Найбільше — Ялту. Але й це тихе містечко Великої Алушти, куди вмовила її їхати подруга, теж сподобалося. Тут не було стовпотворіння і метушні, властивих курортним містам, і навіть у високий сезон пляжі залишалися напівпорожніми. Саме містечко — охайне і чисте, із затишним приватним сектором, дитячими майданчиками, скверами, парком і вузькою смугою прибою — теж було вельми милим. А ще тут жили кримчаки та татари, у сім’ї яких дівчата і зупинились в маленькому затишному готелі та вже встигла наслухатись чарівних або тужливих історій про цей дивовижний народ. Лідія, господарка готелю, пережила у дитинстві примусове виселення та тільки років двадцять тому змогла повернутись на рідну землю. Охайна, красива і працьовита – ця бабусечка підкорила дівчат, і вони вирішили, що тепер будуть приїздити сюди тільки до неї.

Оленка, яка відпочивала тут не вперше, завжди  вважала за краще знімати кімнати у місцевих – і ця татарська сім'я завжди радо приймала її з друзями. Еля почувалася в їхньому величезному будинку цілком файно. Крім того, це містечко було зручне тим, що добиратися як на Східне узбережжя, так і в бік Ялти було зовсім недалеко. 

У Елі склалося враження, що приїжджають сюди сімейні пари з дітьми, які бажають відпочити біля моря без галасливих клубів і гучних барів. І коли їй хотілося потанцювати і розважитися — вона тягла подругу в сусідні містечка, де нічне життя було більш яскравим і насиченим.

Хоча... Ще один мінус... Набережної, щоб прогулятися ввечері при повному «параді», тут теж не було, ходиш собі вздовж дороги, притискаючись до узбіччя, попутно розглядаєш сувеніри, і тебе обдає вихлопними газами авто. Тож іноді здавалося, що краще було б поїхати в Ялту — з її чахлою пальмовою алеєю і битком забитими пляжами. Поїхати заради красивої набережної і нічних клубів.

І хоч море наприкінці літа було не найкращим і вода каламутна, зате пляж гальковий, що теж перевага — на мокрі ноги не чіпляється пісок, тільки зовсім вже дрібні камінчики.

Елі подобалося, як місцеві називають селище — Сонечко. Лагідно.

— Давай куди-небудь з'їздимо, — голос подруги вирвав її із замисленості. А прохальні нотки змусили напружитися. Оленка приїжджала погостювати  далеку, вона була звична до гір, сплавів та інших принад активного туризму, і тому постійно влаштовувала своїй подрузі порядні струси. Минулого разу екскурсія тривала майже цілий день і полягала в лазінні по горах, їзді верхи серпантином... — краєвиди, звісно, гарні, і фото вийшли чудові... Та ось спину досі ломить.

Не любила Еля такий відпочинок. І похід у гори її не приваблював.

 

Нещодавня подорож серпантином до водоспаду Джур-Джур теж вимотала. Поки дісталися, зовсім видихнулися — дорога йшла через густий ліс, добре хоч там лавки з сувенирами траплялися, — можна було відпочити. Ледь не заблукали, але Оленка, на щастя, з тих, хто звідусіль стежинку знайде.

— Я... подумаю, — ухилилась від прямої відповіді Еля, дивлячись на катер із романтичною назвою «Червоні вітрила».

Ось морем покататися — інша справа. Можна взяти тур на кілька годин, а можна і в Ялту махнути...

Так, Еля любила Крим — але майже завжди відпочинок її обмежувався Південним Берегом. На екскурсіях бувала не дуже часто — не особливо подобалося: в Євпаторії пляжі піщані, атмосфера звичайна (тополі та сучасні забудови, а старе місто і його визначні пам'ятки не спокушали), Херсонес з його руїнами теж не цікавив. Лише Алушту і Ялту Еля цінувала — яскраве сонце, прозорий купол небес, клуби, вечірки, білосніжні палаци над прірвою, море, що вгризається в сірі скелі, пароплави і витончені набережні з азаліями і магноліями. І головне — пальми. Чомусь без них і відпочинок не був відпочинком. Оленка казала, що Елька не розуміє нічого. Може, й не розуміє, бо відпочинок з подружкою в цілому завжди подобався та відкривав очі на те, що здавалось звичайним, дарував нові місця та емоції.

— Пахлава!

— Чурчхела!

— Солона рибка! Шашлик із мідій і рапанів!

Крики торговців трохи дратували, відволікаючи від спостереження за хвилями та катерами. Еля зморщилася, дивлячись, як народ розбирає небезпечний товар — невже хочуть отруїтися? Сама вона на пляжах їжу брати боялася — досі пам'ятала, як у дитинстві після якогось чебурека в лікарні «відпочивала» пару тижнів.

— Дівчина! Поглянь, рибка яка, а дивиться на вас як! — верткий татарин із приклеєною намертво усмішкою плюхнувся на пісок поруч з Елею.

Вона мовчки подивилася на нього з таким виглядом, ніби готова була цю рибу йому ж і згодувати. Торговець тямущий виявився — вмить випарувався.

— Нудно... — простогнала Еля. — Ходімо, чи що, у «Сьоме небо» сходимо? Дуже милий музей, і вино там гарне, може, балкончик буде вдень вільний, я б хоч сфотографувалася там...

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 2 3 4 5 6 7
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Легенда Чуфут-кале, Юлія Рудишина"