Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Потапов, до дошки! 📚 - Українською

Читати книгу - "Потапов, до дошки!"

336
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Потапов, до дошки!" автора Тамара Крюкова. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Потапов, до дошки!» була написана автором - Тамара Крюкова, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Потапов, до дошки!" в соціальних мережах: 

Книга відомої дитячої письменниці Тамари Крюкової «Потапов, до дошки!» витримала не одне видання і припала до душі як школярам, так і їх батькам. Це збірка кумедно-смішних оповідань про школу.
За сюжетами деяких оповідань знята однойменна кінокомедія. За цикл розповідей про Женьки Москвичова і Леха Потапова Тамара Крюкова удостоїлася звання лауреата Першої премії IV Всеукраїнського конкурсу творів для дітей та юнацтва «Червоні вітрила».
Для дітей молодшого і середнього шкільного віку.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 41
Перейти на сторінку:
Тамара Крюкова
Потапов, до дошки!



Частина перша
Потапов, до дошки!

Якби Женьку Москвичова й Льонька Потапова додати, а потім розділити навпіл, то вийшло б двоє в міру товстих, у міру тонких, у міру тихих, у міру жвавих, у міру слабких, у міру стійких, загалом, двоє звичайних середніх учнів звичайної середньої школи. Утім, На фізкультурі рослий здоровань Льонько стояв на чолі шеренги. Маленький, щуплий Женька, навпаки, замикав її. Фізкультура була єдиним предметом, з яким він не товаришував. З усіх інших дисциплін Женька був повним відмінником, хоча до його худенької комплекції найменше підходило слово «повний».

Льонько був трієчником, але не повним. Учитель фізкультури часто хвалив його й ставив п'ятірки. Льонько не був позбавлений сили, але не ліз у бійку. Статечний і неквапливий, він не любив даремно махати кулаками. Зате Женька був страшенно задиракуватий. Він не міг і хвилини всидіти на одному місці й раз у раз втрапляв у неприємності.

Льонько був тугодумом, однак Женьчиної надмірної кмітливості вистачало на двох. Про Женьку говорили як про «найідейнішу» людину в школі. Він читав усе підряд, і від цього в його голові завжди роїлося безліч ідей. З нього так і фонтанували різні винаходи.

Загалом, якби Женьку Москвичова й Льонька Потапова додати, а потім розділити навпіл… Але оскільки наука ще не навчилася ділити хлопчиськ, Женька й Льонько були нероздільні.

Стражі порядку

Щастя впало на Женьку й Льонька, як це завжди буває, зовсім неочікувано. Вони сиділи у дворі й міркували, чим би зайнятися, коли побачили місцеву знаменитість Жорика. Жорик був великою людиною: по-перше, він уже перейшов у десятий клас, по-друге, він ходив у клуб авіамоделювання і, по-третє, і найголовніше, на всеросійській виставці авіамоделей він одержав диплом із золотими літерами й печаткою.

У Жорика в руках був гарний новенький планер. Від погляду на модель у Женьки з Льоньком від захвату, як-то кажуть, у голові запаморочилося. І що найдивніше, Жорик простував прямо до них.

— Хлопці, не наглянете за планером, поки я до магазину збігаю? — запитав Жорик.

Питання пролунало музикою у вухах нерозлучних друзів. Невже Жорик справді залишить планер на повну їхню опіку? Це було круто. Женьку просто-таки розпирало від гордості.

— Про що мова? Можеш на нас покластися. Муха не сяде. Льонько взагалі природжений бодігард. Льонько, покажи біцепс. — Женька з ентузіазмом тицьнув друга в бік.

— Добре, культуристи. Сподіваюся, біцепси вам не знадобляться. Я швиденько, — посміхнувся Жорик, кладучи планер на ослін.

— Можеш не квапитися. Ми його будемо щосили охороняти, — запевнив його Женька.

Жорик пішов, і друзі почали охороняти планер щосили, але незабаром Женька зрозумів, що робити це не так уже й просто, а точніше — зовсім непросто, тому що охороняти його було абсолютно ні від кого. Це було непередбачене ускладнення. Подумати тільки, охороняти планер за дорученням самого Жорика й щоб жодна жива душа про це не знала! Але найобурливішим було те, що Льонько сидів з таким спокійнісіньким виглядом, начебто його зовсім не хвилювало, добре вони охороняють планер чи ні.

— Ну, чого ти на цей планер витріщився? Нас його охороняти поставили, а не витріщатися на нього, — врешті не витримав Женька.

— А що його охороняти? Сиди собі й чекай, поки Жорик прийде.

— Ха! Так охороняти кожен дурень може. Це зовсім навіть не охорона!

— Чому?

— Та тому що охороняти треба обов'язково від кого-небудь, а те, що нікому не потрібне, й охороняти нема чого. Зрозумів?

— Ну, — покірно кивнув Льонько.

Хлопці посиділи ще хвилинку.

— Ех, тільки даремно час втрачаємо, — журився Женька. — Незабаром уже Жорик прийде.

І отут йому пощастило. Він побачив, як з під'їзду сусіднього будинку вийшла Майка — перше базікало в класі. Вона тягла за собою брата, щокатого, кароокого малюка, чимсь схожого на неї. Звичайно, цікавіше було б охороняти планер від кого-небудь із хлопчиськ, але вибирати не доводилося.

— Зараз почнемо від Майки охороняти! — ожив Женька.

1 2 ... 41
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Потапов, до дошки!», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Потапов, до дошки!"