Книги Українською Мовою » 💙 Сучасна проза » Аліса, на світанку 📚 - Українською

Читати книгу - "Аліса, на світанку"

201
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Аліса, на світанку" автора Карлос Руїс Сафон. Жанр книги: 💙 Сучасна проза. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Аліса, на світанку» була написана автором - Карлос Руїс Сафон, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Сучасна проза".
Поділитися книгою "Аліса, на світанку" в соціальних мережах: 

Аліса, на світанку (Alicia, al alba) - оповідання Карлоса Руїса Сафона, одного з найпопулярніших іспанських письменників, було опубліковане в нього на сторінці у вільному доступі.Воно перекликається з початком роману Лабіринт привидів (El Laberinto de los Espíritus).

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:
- Аліса, на світанку (пер. Виталий Гнот) 47K скачать: (fb2) - (epub) - (mobi) - Карлос Руис Сафон


Аліса, на світанку

Карлос Руїс Сафон

Переклад з іспанської -- полігНОТ

[email protected]


Будинку, де я бачив її востаннє, вже не існує. На його місці тепер здіймається одна з тих будівель, на яких не затримується погляд, і які застилають небо тінню. І тим не менше, навіть сьогодні, кожен раз, проходячи поряд, я згадую те кляте Різдво 1938 року, коли вулицею Мунтанер, повз великі наче палаци будинки, ще ходив трамвай. На той час мені ледь минуло тринадцять і за кілька сантимів в тиждень я працював посильним у ломбарді на вулиці Елісабетс. Власник, дон Одон Льофру, сто п`ятнадцять кілограмів підлості та злоби, який керував крамницею, ніколи не називав по імені ‘’ того бісового сироту ’’, одного з тисяч, що породила війна, і шкодував навіть повітря, яким я дихав.

-- Бійся Бога, хлопче, загаси світло. Зараз не час розкошувати. Замітати можеш і при свічці. Кажуть, це корисно для очей.

Так проходили наші дні, серед тривожних новин про наступ сил націоналістів на Барселону, чуток про стрілянину і вбивства на вулиці Раваль і завивання сирен, що попереджали про повітряні нальоти. Був один з таких днів у грудні тридцять восьмого, вулиці посипані снігом і попелом, коли я побачив її.

Вся в білому, її фігура немов виплила з туману, що стелився вулицями. Вона зайшла в крамницю і зупинилася в слабкому прямокутнику світла, який крізь вітрину прорізав напівтемряву. В руках вона тримала чорний оксамитовий футляр, і не промовивши й слова відкрила його на прилавку. В сутінках заблистіло намисто з перлин та сапфірів. Дон Одон взяв лупу і оглянув його. Я спостерігав за цією сценою крізь щілину в злегка прочинених дверях.

-- Непогана цяцька, але зараз не час розкошувати, сеньйорито. Я дам Вам п'ятдесят дуро, собі в збиток, але сьогодні Святвечір і всі ми люди.

Не моргнувши й оком, дівчина закрила оксамитовий футляр і попрямувала до виходу.

-- Хлопче ! – заревів дон Одон. – Йди за нею.

-- Намисто варте щонайменше тисячу дуро, -- промовив я.

-- Дві тисячі, -- виправив дон Одон. – Тому я не хотів би втратити його. Простеж за нею до її дому і дивись щоб хтось бува не пристукнув її і не обчистив. Вона ще повернеться, всі повертаються.

Коли я вийшов на вулицю, сліди дівчини вже зливалися з білим покривалом. Я слідкував за нею лабіринтом вулиць, випотрошених бомбами будівель і злиднів, поки ми не дісталися площі Песо де ла Паха, де я ледь встиг зауважити, як вона сідала в трамвай, що вже вирушав вулицею Мунтанер. Я побіг за трамваєм і встиг заскочити на задню підніжку.

Так ми і рухались, відкриваючи чорні рейки на білосніжному полотні, намальованому хуртовиною, коли почало смеркати і небо стало криваво-червоним. Поки ми доїхали до перехрестя з вулицею Травесера де Грасія, в мене ламало кістки від холоду. Я вже збирався відмовитися від доручення і вигадати якусь правдоподібну казочку для дона Одона, коли побачив, що дівчина зійшла і направилася до воріт великого будинку. Я зістрибнув з трамвая і побіг заховатися за рогом вулиці. Дівчина пролізла через дірку в огорожі в сад. Я виглянув з-за ґрат і побачив, як вона йде серед дерев, що оточували дім. Вона зупинилася біля підніжжя сходів і повернулася. Мені хотілося втекти, але льодяний вітер скував мою волю. Дівчина поглянула на мене з легкою посмішкою і простягнула руку. Мені здалося, що вона прийняла мене за жебрака.

-- Ходи, -- промовила вона.

Вечоріло, я йшов за нею по темному будинку. Слабке сяйво вимальовувало контури. Розкидані книжки і порвані штори валялися серед поламаних меблів, порізаних картин і темних, схожих на сліди від пострілів, плям на стінах. Ми зайшли до великої зали, заповненої старими фотографіями, від яких віяло пусткою. Дівчина опустилася на коліна в кутку перед каміном і розпалила вогонь зі сторінок газети і поламаного стільця. Я підійшов до багаття і взяв, запропоновану нею, чашу з теплим вином. Вона присіла поруч зі мною, втупивши погляд у полум'я. Сказала, що її звати Аліса. В неї була шкіра сімнадцятилітньої дівчини, але її зраджував сумний і бездонний погляд людини, що не має віку, і коли я запитав, чи це фотографії її сім'ї, вона промовчала.

Я запитав себе, як довго вона жила тут сама, ховаючись в цьому великому будинку, одягнена в білу сукню, що розходилася по швах, продаючи за безцінь коштовності щоб вижити. Чорний оксамитовий футляр вона залишила на поличці біля каміна. Кожен раз коли вона нахилялася ворушити жар, мій погляд неминуче зупинявся на футлярі і я уявляв собі намисто. Через кілька годин, обійнявшись біля вогню, ми мовчки слухали, як дзвони в храмах били північ, і я подумав, що так мене обіймала мама, якої я не пам'ятав. Коли полум'я почало затухати, я хотів кинути у вогонь книжку, але Аліса відібрала її в мене і читала вголос, допоки нас не зморив сон.

Я залишив дім незадовго до світанку, виплутався з її обіймів і побіг в темряві до воріт. В мене шалено калатало серце, в руках я тримав намисто. Перші години Різдва, я блукав містом, стиснувши в кишені перлини та сапфіри варті дві тисячі дуро, проклинаючи вулиці

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Аліса, на світанку», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Аліса, на світанку"