Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » 25 професій Маші Філіпенко 📚 - Українською

Читати книгу - "25 професій Маші Філіпенко"

197
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "25 професій Маші Філіпенко" автора Едуард Миколайович Успенський. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «25 професій Маші Філіпенко» була написана автором - Едуард Миколайович Успенський, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "25 професій Маші Філіпенко" в соціальних мережах: 

До цієї веселої книжки увійшли повісті відомого російського дитячого письменника Едуарда Успенського «25 професій Маші Філіпенко» і «Клоун Іван Шубовсть». У них чимало різноманітних пригод — таємничих, загадкових та смішних. Сподіваємося, що безпосередня, відчайдушна і кмітлива учениця середньої школи Маша Філіпенко і дотепний клоун Іван Шубовсть стануть добрими друзями юних читачів.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 ... 85
Перейти на сторінку:
Едуард Успенський
25 ПРОФЕСІЙ МАШІ ФІЛІПЕНКО
Повісті

©   http://kompas.co.ua  — україномовна пригодницька література





Переклад з російської Василя Хопти

Художник Олеся Кравець

Редактор О. А. Скорина

Перекладено за виданнями:

Успенский Э. 25 профессий Маши Филипенко. — А.: Дет. лит., 1988.

Успенский Э. Клоун Иван Бултых // Парус: Сб. — Вып. 6. — М.: Мол. гвардия. 1987


25 ПРОФЕСІЙ МАШІ ФІЛІПЕНКО


ВСТУП, АБО МАЙЖЕ ПОЧАТОК

Якось у третій клас, де вчилась Маша, прийшов лектор.

Він був літнього віку, за тридцять, такий, нівроку, у сірому костюмі, й одразу сказав:

— Добрий день, мене звуть професор Баринов. Зараз ми всі візьмемо ручки і напишемо твір: «Що б я зробив, коли б був головою міськради». Зрозуміло?

Діти на чолі із старостою Кисельовим вибалушили очі й сказали:

— Зрозуміло.

Хоча вони нічого не зрозуміли. А професор вів далі:

— Кращі твори будуть передані до міськради і виконані. Домовились?

Діти поглянули на Катерину Ричардівну. Вона кивнула їм головою: мовляв, пишіть, діти, домовились.

І вони почали писати. Клас у Катерини Ричардівни вельми самостійний. Коли вона вирішила за них, що треба писати, вони вже напишуть.

Головне — їх завести. І от вони сиділи, осяяні останнім осіннім промінням сонця, і писали. А професор Баринов позирав на всі боки: у вікно, на лампочки, на шафу, тільки не на Катерину Ричардівну. Либонь, закохався.

Валера Готовкін, сусіда Маші Філіпенко по парті і найкращий шкільний товариш, написав:

«Коли б я був головою міської ради міських трудящих, я не руйнував би старі будинки. Ті, що з дров. Вони такі старовинні у нас. Я ставив би їх на дахи нових кварталів. Або лишав би їх у дворі для грання дітей. Щоб вони збереглися для майбутніх дітей і людей. І ще я на вулиці саджав би не дерева, а яблуні».

Діма Аксьонов, другий Машин шкільний приятель, заступник Валери Готовкіна по господарській частині, глянув, що у того написано, і також написав:

«Я зробив би так, аби на газонах росли капуста і помідори. Нехай уже, в крайньому разі, ріпа. І бажано, щоб громадяни на балконах садили картоплю і виноград. Тоді з продуктами стане ліпше, коли вони дозріють. Коли б я був головою, то б заборонив продавати горілку в магазинах і повсюди».

Діма Аксьонов був легендарним хлопчиком, нельми пильним і вельми хазяйновитим. Його очі завжди були широко розплющені й на господарство спрямовані. Він завше знав, до якого магазину що завезли і де що викинули. Де валянки, де рибу. Батьки не могли натішитись ним. А тато у нього випивав.

Втім, не лише Діма Аксьонов був хазяйновитий. Інші діти також. Тільки кожен по-своєму. Маша Філіпенко придумала так:

«Коли б я була головихою міської ради, то зробила би так, щоб електрички і метро вночі ходили з одним вагоном. А то вони йдуть довгі й порожні. І ще. Я перенумерувала б усі станції «Київська». А то їх багато і я в них з мамою плутаюсь. Треба, щоб була Київська-1, Київська-2 і Київська-3. І ще. У великих будинках дітлахи часто-густо користуються ліфтами без пуття. Особливо вниз. Необхідно зробити спеціальні дитячі кручені з'їжджалки на килимках».

Загалом, діти багато чого путнього написали. Тому літній професор Баринов став ще більш літнім і серйознішим. Він прочитав усі твори і мовив:

— Я завжди вважав, що діти — це люди з незасміченим розумом. Сьогодні я в цьому ще раз остаточно переконався. Ми всі твори передамо заступнику голови міськради у справах вдосконалення товаришу Костомарову. Тому що в творах є чимало цінних порад. І нехай він їх втілює. Але цього замало…

Професор поклав руки за спину і суворо пройшовся по золотому від сонця класу. Значуще оглянув усіх, окрім Катерини Ричардівни, і вів далі:

— Поміж дітей з незасміченим розумом бувають особливо передові діти. У вас також є одна така дитина. Я не називатиму її осібно, щоб не бентежити. Просто скажу, що це Маша Фе. Або Філіпенко Ме. І ця дитина знадобиться нам для подальших досліджень і трудів.

— А які у вас дослідження? — запитала Катерина Ричардівна. — Ця дитина дуже, задавакувата, і ви можете її зіпсувати.

Дивовижна людина Катерина Ричардівна. Ніколи не підвищує голосу, ніколи нікого не карає, а всі її слухаються. Вона навіть двійки виставляє зовсім не двієчні, а виховні.

— Ми досліджуємо виробництво — колгоспи, фабрики, магазини. Намагаємось новими очима подивитись на стару працю. Беремо дітей з передовим мисленням і садовимо за дорослу роботу. Щоб діти робили відкриття.

— І у вас вже є успіхи?

— Авжеж, і вельми значні. Ви чули, що недавно біля Савеловського вокзалу підйомний кран упав на електричку?

— Чули.

— Це наслідок нашої праці.

— То в чому ж тут успіх?

— На крані працював наш поліпшувач хлопчик Валера Петросов. Він завантажував вагони

1 2 ... 85
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «25 професій Маші Філіпенко», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "25 професій Маші Філіпенко"