Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Як козам роги виправляють, Федькович Юрій 📚 - Українською

Читати книгу - "Як козам роги виправляють, Федькович Юрій"

146
0
15.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Як козам роги виправляють" автора Федькович Юрій. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Як козам роги виправляють, Федькович Юрій» була написана автором - Федькович Юрій, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Як козам роги виправляють, Федькович Юрій" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Перейти на сторінку:

 

Федькович Ю.

 

 

ЯК КОЗАМ РОГИ ВИПРАВЛЯЮТЬ

Фрашка в 1 відслоні

 

(Вільно за Шекспіровою драмою «Як пурявих уговкують») 1

 

 

ОСОБИ

 

 

Катря, Олена, Сеня - дівчата з Заставної.

Тодір Лиховоля - їх отець.

Іван, Стефан - парубки з Заставної.

 

Василь Недобрюк - парубок,

Дмитро, Векла - його стариня,

Гриць - його слуга,

Дружба, Просатар - всі з Дорошівців.

 

Весільні гості, бояри, музики.

 

 

Дія ведеться то в Тодоровій, то в Дмитровій хаті, то на базарі у Заставні.

 

I СХІД

 

 

Базар у Заставні. Серед базару стоїть Василь.

 

Василь (співає).

 

Най ся женить, хто си хоче,

Я тим голов не клопочу

Та й не буду клопотати,

Бо ми воля - не до ката.

 

Дівка як в вітця дівує,

То ніхто її не чує;

Така тиха та благая,

Що казав би-сь: вона з раю.

 

Та як рубом голов вкриє,

То казав би-сь, що їх три є;

Три чортики, ще й з лабами:

О, не раз ночуй за брамов!

 

Бо як стане тя лоточить,

То вивалиш тільки очі,

А як швидко де не бризнеш,

То й тусанів гарних лизнеш!

 

Хіба я отсе не правду кажу, чи що? О, я оперед такого великого панства брехні торанити не буду, бо на другий раз сюда і зазирнути би не прийшли, не то що! Дівка, доки не віддана, то сховає свої пазурики, неначе та кіточка: присягав би-сь, що там тобі і одної пазуриночки немає! Та по весіллю... Ох тобі лишенько!., покаже їх тілько, що лиш очі вивалиш, як баньки. Та я про себе не боюсь, щоби я їх борзо не поперетинав, бо мого батька недаром люди Недобрюком назвали,- а син в батька вдався, та ще й як! За теє ж не хоче за мене в [Дорошівцях] 2 й найпуща дівка піти, бо боїться. А я на збитки сюди, у Заставну, пішов нібито на обзорини: може би, хоть тут яке диво запопасти - богдай з одним оком. А про пазурики, як казав, мені не страшно, бо вмію гарно обтинати... А цить же: хтось іде? Три дівці! А які гарні та убрані! Мабуть, не бідолахів дочки! Гм.

 

Катря, Олена і Сеня надходять.

 

Василь. День добрий вам, молоді дівчата!

Катря. Молоді чи не молоді, а тобі, смаркачу, засі нам день добрий казати, бо ми з тобою на пиві не були та ні в твого смутчого батька на храму - чорт його знає, хто він. А коли не знаєш, як таким цапам, як ти, у Заставні роги виправляють, то зараз видітимеш! Дурню один! Пройдисвіт! Дражни псів!

 

Минають.

 

Василь. Гречне ваше слово, панночко! Привіт у Заставній не згірший, ніщо й казати; та зате мені вподобалась, що хоть свої пазурики не ховає, але по правді показує. Та діськи! Мені вподобалась, без жарту! Ті преанахтемські пазурики набік - дівка, як вермінка! (Лоскає язиком.) Та що би то за слава та за диво було, коли би я такій кралі пазурики пообтинав - а то з коріньом!? Сміха на всю губу!.. Сватаю, єй-богу, сватаю! Та відки ж я довідаюсь, чия вона? От, слава богу, онде ідуть Іван та Стефан, давні мої знакомі,- они і знатимуть, чия тото така гординя неприближуща. Ходіть, ходіть, братчики!

 

Іван і Стефан надходять.

 

Іван. І слихом слихати, і видом видати! Прецінь, хоть раз давній наш побратимко у нашу Заставну заблудив! Ми вже думали, що, у війську бувши, нас зо шумом позабував. Як нам ся маєш? Як живеш? Чого так гориш, неначе кропивою обжарений?

Василь. Чорт йому! Такі-то у нас дівки пекучі, що то й кропиви не треба, не то що! Дала мені гарний «добрий день», ніщо й казати! О, тота там, усередині, що очі у її світять, неначе дорогий камінь, чи що. Та коби хоть не така гарна та убрана! А до чоловіка аж скобоче, дивлячись! Як сю не візьму, то й женитись не буду - от що!

Стефан. Вовк шерсть тратить, а натуру не тратить. Який був давно палкий та прудкий, такий і тепер,- і в війську нічого з ним не порадили. А гарна би то парка була, ніщо й казати! Она би до тижня по шлюбові ходила з обломленими руками, а ти - з розваленою головою та видряпаними очима. Ха-ха-ха! Та коли лиш тебе кортить, то і сьогодня висватаєш. А старий тобі до гарця червоних віна ще й ноги цілував би, не то що, бо у нашому селі нема таких дурнів, щоби їх кортіло за мамону собі чорта на голову брати. Ти думаєш, що я отсе жартую? Старий при людях казав, що хто би йому біду з хати взяв, тому відразу дає шість тисяч червоних, а худоби - кілько сам хотітиме.

Василь. Я сватаю! Їй-богу, сватаю,- дійся божа воля!

Іван. Коли так, то будемо собі шваграми усі три, як тут стоїмо. Бо я люблю Олену, а Стефан - Сеню. Старий би з радої душі їх за нас дав, але каже, що доки гризи з хати не збудеться, то

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Як козам роги виправляють, Федькович Юрій», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Як козам роги виправляють, Федькович Юрій"