Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький 📚 - Українською

Читати книгу - "Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький"

174
0
17.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом" автора Нечуй-Левицький. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький» була написана автором - Нечуй-Левицький, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3 4 5 6
Перейти на сторінку:





(Оповіданнє з давніх часів)


1. Польські посли у Хмельницького.



Рік ти­ся­ча шістсот со­рок дев'ятий був ду­же слав­ний для Хмельницько­го і для цілої Ук­раїни. Ко­зацьке військо, роз­бив­ши по­ляків на Жов­тих во­дах, під Кор­су­нем та під Пи­ля­вою в По­дольщині з чес­тю й сла­вою вер­та­лось до до­му. Про ті ча­си склав нарід пісню:





Та не бу­де кра­ще, та не бу­де луч­ше, як у нас на Вкраїні:


Де не має ля­ха, де не має жи­да, не бу­де ізміни.





Після но­во­го ро­ку Хмельницький при­був до Києва. В Києві дзво­ни­ли в дзво­ни, стріля­ли з гар­мат. Ве­ли­ка си­ла народу вий­шла на при­ві­тан­ня Хмельницько­го. З цілою ко­зацькою стар­ши­ною Бог­дан в'їхав у Київ че­рез давні «3олоті во­ро­та» кня­зя Ярос­ла­ва. Ко­ло церк­ви свя­тої Софії стріли йо­го мит­ро­по­лит та ду­хо­венст­во, а сту­ден­ти Києво-Могилянської ака­демії співа­ли йо­му вірші.


З Києва Хмельницький поїхав до Пе­ре­яс­ла­ва; сю­ди по­ча­ли при­бу­ва­ти до йо­го пос­ли з сусідніх дер­жав. Ту­реч­чи­на, Мол­давія, Во­ло­хи, Уг­ри і Мос­ков­щи­на прис­ла­ли до йо­го своїх послів: во­ни за­побіга­ли в йо­го лас­ки, бо зна­ли, що в йо­го ру­ках бу­ла си­ла; во­ни сподіва­лись, що він, мо­же, не­за­ба­ром ста­не гетьма­ном са­мостійної ук­раїнської дер­жа­ви. Ту­рецький сул­тан, Ма­го­мет чет­вер­тий, прис­лав до Хмельницько­го пос­ла, Агу-Осма­на, для пе­ре­го­ворів. Хмельницький про­сив турків, що­би во­ни да­ли йо­му поміч про­ти Польщі, а за те обіцяв пла­ти­ти тур­кам грішми що-ро­ку, як Ук­раїна ста­не са­мостійною дер­жа­вою, ще й відда­ти тур­кам час­ти­ну Польщі по Люб­лін. Мол­давський гос­по­дар Лу­пу­ла бо­явся своїх бо­яр і про­сив у Хмельницько­го війська собі до по­мощі. Хмельницький післав у Мол­давію сво­го си­на Ти­мо­ша. В Лу­пу­ли бу­ла гар­на доч­ка, Олек­санд­ра і Бог­дан за­ду­мав вис­ва­та­ти її за Ти­мо­ша.


Семигородський князь Сте­пан Ра­кочі теж прис­лав сво­го пос­ла і обіцяв ра­зом з ко­за­ка­ми нас­ту­пи­ти на Польщу. Після всіх приїхав і мос­ковський по­сол Ун­ковський і привіз Бог­да­нові від ца­ря да­ри. Тілько ще не бу­ло послів із Польщі. Хмельницько­му ду­же хотілось, щоб чу­жо­земні пос­ли по­ба­чи­ли, як горді польські па­ни про­си­тимуть лас­ки й ми­ра в ко­заків, кот­рих пе­редніше ма­ли ні за що. Ще в другій по­ло­вині січня ко­роль вис­лав з Вар­ша­ви послів з бун­чу­ком, па­те­ри­цею [1] і гетьманською бу­ла­вою для Хмельницько­го. Бу­ла­ву віз ста­рий воєво­да Адам Кисіль, князь Чет­вер­тинський, і інші польські па­ни. Во­ни доїха­ли до річки Случі на Во­лині і не мог­ли далі їха­ти: повс­тан­ня не вга­му­ва­лось ще; нарід по Україні не пе­рес­та­вав ро­би­ти своє діло про­ти по­ляків. Хмельницький післав пол­ков­ни­ка Ти­шу з ко­за­ка­ми, щоб во­ни про­ве­ли послів і обо­ро­ни­ли їх од народу. В п'ятницю, дев'ятого лю­то­го приїха­ли пос­ли до Пе­ре­яс­ла­ва. Хмельницький з пол­ков­ни­ка­ми виїхав ви­та­ти їх за місто. Пе­ред ним нес­ли бун­чу­ки і чер­во­ну за­по­розську ко­рог­ву: чим він хотів под­раж­ни­ти польських послів, на­тяк­нув­ши, що він і без ко­ролівської лас­ки дав­но вже виб­ра­ний за гетьма­на ко­за­ка­ми й на­ро­дом. Він знав, що па­ни ве­зуть йо­му гетьманську бу­ла­ву. Польські пос­ли в'їха­ли в місто і за­раз поїха­ли на обхід до Хмельницько­го. Там во­ни зас­та­ли чу­жо­земських послів. Щоб по­кеп­ку­ва­ти тро­хи з панів, Хмельницький оповістив їм, що бу­де прий­ма­ти від них ко­ролівську гра­мо­ту і гетьманську бу­ла­ву на май­дані. Йо­му хотілось насміятись із них пе­ред чу­жо­земськи­ми пос­ла­ми і пе­ред на­ро­дом. Па­ни об­ра­зи­лись, але мусили ко­ри­тись. Де­ся­то­го лю­то­го в 12 го­дині, опівдні, Хмельницький з це­ре­монією вий­шов на май­дан. На йо­му бу­ла ду­же до­ро­га шу­ба з со­болів, кри­та гар­ною до­ро­гою ма­терією. Гетьман був прик­ри­тий бун­чу­ка­ми. Кру­гом йо­го сто­яли пол­ков­ни­ки з своїми бу­ла­ва­ми і вся ко­зацька стар­ши­на. Ко­за­ки і нарід за­ня­ли май­да­ни, ву­лиці, обсіли покрівлі на ха­тах. Тут сто­яли й чу­жо­земські пос­ли. Як вий­шли ко­ролівські пос­ли, ко­за­ки заг­ра­ли на тру­бах та на буб­нах. Кисіль, пра­вос­лав­ний і ук­раїнець, прис­ту­пив до Хмельницько­го і дер­жав в одній руці ко­ролівську гра­мо­ту, а в другій гетьманську бу­ла­ву, об­си­па­ну до­ро­ги­ми діямен­та­ми.


«Його світлість, най­яснійший ко­роль», - по­чав Кисіль, - «по­си­лає яс­но­вельмож­но­му па­но­ві гетьма­но­ві й усьому за­по­розсько­му війську свою ко­ролівську лас­ку».


Тоді Кисіль по­дав Хмельницько­му гра­мо­ту на гетьманст­во й бу­ла­ву, - а дру­гий польський по­сол - чер­во­ну ко­рог­ву з білим ор­лом. Хмельницький узяв те все і по­дя­ку­вав. Гра­мо­ту го­лос­но про­чи­та­ли на­ро­до­ві. Нарід зак­ри­чав:«На що ви, Ля­хи, при­нес­ли нам ті цяцьки? Знаємо вас! Хо­че­те знов нас при­бор­ка­ти в не­во­лю». Пол­ков­ник Джед­жа­лик вис­ту­пив на се­ре­ди­ну і про­мо­вив:«Хо­че­те нас знов пійма­ти, щоб ми знов наділи панське яр­мо? Не­хай злиз­нуть ваші со­лодкі да­ри! Май­те ви собі свою Польщу, а Ук­раїна не­хай зос­та­неться нам, ко­за­кам». Після це­ре­монії Хмельницький зап­ро­сив послів на обід. За обідом по­ча­лася роз­мо­ва про не­дав­ню ко­лот­не­чу з по­ля­ка­ми. Хмельницький гри­мав на панів і до­ма­гався, щоб йо­му ви­да­ли Чап­линсько­го і по­ка­ра­ли кня­зя Єремію Виш­не­вецько­го, за­пек­ло­го во­ро­га ко­заків. Він нарікав, що і в той навіть час Ра­ди­віл і інші па­ни на­па­да­ли на ук­раїнські міста і вирізу­ва­ли лю­дей.



2. Відповідь Хмельницько­го польським пос­лам.



Так ви­та­ли ко­за­ки польських панів. Нічо­го бу­ло й ду­ма­ти про мир. Кисіль про­сив до се­бе Хмельницько­го на обід на дру­гий день. Хмельницький з пол­ков­ни­ка­ми приїхав до йо­го аж вве­чері. По­ча­лася знов неп­риємна та не­лю­ба роз­мо­ва. Пог­лу­зу­вав­ши з ляхів, Хмельницький вер­нув­ся до до­му. Дру­го­го дня Кисіль прис­лав сво­го сво­яка, кня­зя Чет­вер­тинсько­го, теж пра­вос­лав­но­го і ро­дом ук­раїнця, спи­та­ти Хмельницько­го, ко­ли поч­нуться пе­ре­го­во­ри.


«3автра бу­де спра­ва й розп­ра­ва», - ска­зав Хмельницький, - «бо я са­ме те­пер угорсько­го пос­ла ви­ря­жаю. А вам ска­жу прос­то, що з ва­шої комісії нічо­го не бу­де. Війна поч­неться че­рез три, або чо­ти­ри тижні. Пе­ре­вер­ну вас, всіх ляхів, до го­ри но­га­ми і по­топ­чу так, що опи­ни­тесь під моїми но­га­ми, ще й ту­рецько­му ца­ре­ві в не­во­лю віддам. Я хоч собі ма­ла лю­ди­на, але так Бог дав, що я те­пер єди­нов­лад­ний са­мо­дер­жець ук­раїнський. З тим і йдіть. Завт­ра бу­де спра­ва й розп­ра­ва».


Двадцять третього лю­то­го Кисіль знов пішов до Хмельницько­го і по­чав йо­му го­во­ри­ти про пе­ре­го­во­ри. Хмельницький відповів йо­му:«Шко­да й го­во­ри­ти! Був час го­во­ри­ти, ко­ли па­ни га­ня­ли ме­не по Дніпру і за Дніпром, і як я бив ляхів і на Жов­тих во­дах, і під Кор­су­нем, і під Пи­ля­вою. Те­пер я вже до­ка­зав те, про що і не мис­лив; до­ка­жу ще й те, що за­мис­лив. Виб'ю з ляцької не­волі цілий ук­раїнський нарід. Двісті, трис­та ти­сяч війска бу­ду ма­ти. Ор­да стоїть на го­тові. До­волі бу­де міні землі по місто Холм, по Львів та по Га­лич. А став­ши над Вис­лою, ска­жу ля­хам:«сидіть, ля­хи! мовчіть, ля­хи!»Не зіста­неться ні од­но­го польсько­го кня­зя, ні шлях­ти­ча на Україні».

1 2 3 4 5 6
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький» жанру - 💙 Класика:


Коментарі та відгуки (0) до книги "Побіда Хмельницького під Збаражем і Зборовом, Нечуй-Левицький"