Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні"

140
0
23.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:
Ірина Мацко

Жив собі на світі маленький хлопчик Іванко. А з ним – його маленькі невидимі друзі: Вушик, що мав дві кімнатки у вушках хлопчика, Горлик – заправляв великим та просторим горлом та Носик, який хазяйнував у носику Іванка. Друзі жили дуже мирно та ніколи не сварились, а навпаки, допомагали один одному. Цілий день вони трудились для свого маленького Іванка. І у кожного з них була своя дуже важлива робота.

Горлик, прокидаючись від Іванкового позіхання, одразу ж біг у комору з усякими буквами і швиденько складав слова та випускав їх із Іванкового рота. Першими ранковими словами були "МАМО! ЇСТИ ХОЧУ!" Потім, поки Іванко одягався, у Горлика було трішки часу щоб приготуватись до ранкового чищення зубів, які він старанно маленькою щіточкою вичищав із середини. І так кожного ранку. Після цього хутко біг по великого возика і коли лише Іванко підносив ложку з їжею до рота Горлик все забирав та відвозив аж у самісіньке горлечко. Це він робив дуже часто впродовж дня бо Іванко був хлопчиком, який любить попоїсти. От так і цілий день. То букви з комірки виносити та складати у слова, то їжу возити. А ввечері, почистивши зуби, якщо Іванко забував, прибравши у просторому горлечку, зустрічався, спілкувався з Вушиком та Носиком і спокійно засинав.

У Вушика була своя робота. Перепочити йому на відміну від Горлика не було й хвильки часу. Цілісінький день він те й робив, що ловив усі звуки, які залітали у обидва вушка хлопчика та, розділивши їх на окремі групки, пояснював Іванкові їх значення. Так, наприклад, на окремій купці лежали звуки природи: спів пташок, шум вітру та шелест листя; на іншій – стукіт молотка десь у сусідській квартирі, сміх дітей на вулиці; а на найбільшій – слова, сказані до Іванка або просто такі, що пролітали ненароком. Та була одна дивина. Чомусь, коли тато чи мама говорили до хлопчика, щось повчали його, чи сварили, Вушик ніби й старався і добре все ловив та складав, а вони раз,– і вилетять через друге вушко. Часто непереливки було за це Іванку.

Носик також не сидів склавши руки. Він справно ловив усякі пахощі та аромати. А лишень прокинувшись, одразу провітрював обидва коридори. Та й уночі не було йому спокою, завжди мусів бути на сторожі. У нього ж було дуже важливе завдання. Все повітрячко, яке заходило він повинен був прочистити та перевірити і лишень тоді пускати далі. Та ще одним важливим завданням було – не допустити злих шкідників – Вірусів, які так і норовили залізти у Іванків носик.

От одного разу зібрались друзі увечері після роботи у Горлика, у якого було найпросторніше, потеревенити та поділитись своїми турботами.

- Як гарно у тебе, Горлику! – зауважив Вушик. – Моя хатка не така велика хоч і з двома кімнатками. Та й не закривається на ніч як твоя. Коли щось уночі прилетить повз вушко то я повинен швидко спіймати.

- Так Вушику, моя оселя також не така простора як Горликова, - підтримав його Носик. – І коридори довгі та й розвернутись ніде.

- А можна, Горлику, ми сьогодні у тебе заночуємо? – запитав стиха Вушик. – Коли якийсь звук Іванко пропустить уві сні то це не біда, міцніше спати буде.

- Так, Горлику дозволь нам у тебе заночувати! – підхопив і собі Носик. – А я уночі все одно вставатиму та перевірятиму як там повітрячко, чи чисте. А вірусів я вже давно не бачив, мабуть, десь далеко вони.

- Ну гаразд, залишайтесь. Та дивіться, щоб Іванко ні про що не дізнався та щоб ми його не підвели.

- Ні! Ні! Не дізнається!– закричали друзі. – Усе буде добре, от побачиш. Спасибі тобі, Горлику.

Друзі, вмостившись зручно, заплющили оченята і поринули у солодкий сон. Та так міцно заснули, що й не зчулись як прокинувся Іванко. Заметушились тоді, забігали. Кожен поспішив у свою хатинку. А Горлик швиденько зібрав з комірки букви та недогледів і замість звичного "МАМО! ЇСТИ ХОЧУ!" зібрав – "МАМО! СІСТИ!"

- Куди сісти? – здивувалась мати. – Іванку ти що, чи не захворів бува? Іди швиденько вмиватись та на кухню, я зварила смачну манну кашу. І одягайся тепліше коли підеш у школу, бо холодно сьогодні на вулиці.

- Ой, справді, що це я? – здивувався Іванко. – Горлечку ти що? Дивись мені, не пустуй.

А Вушик з переляку та метушні не усі звуки встигав ловити. І тому почув Іванко лише "ВУЛИЦІ!" Та й Носику довелось важко попрацювати. За ніч у коридори разом із повітрям понадувало багато бруду, от він тепер змушений був брати мітлу та совок у руки та весь цей непотріб вимітати й через те Іванко раз по раз пчихав.

- Носику! Ну а ти чого? Щось із Вами не гаразд сьогодні, – дорікнув друзям Іванко і, одягнувшись, попрямував у школу.

Та, не почувши вранці материної поради одягатись тепліше, тільки вийшовши з дому, відчув, що прохолодно. Та куди вже повертатись. Пішов далі. Щоб хоч трішки зігрітись, почав Іванко підстрибувати і бігти. Так засапався, що аж рот відкрив. Ось тут і почалось.

- Іванку, Іванку, закрий ротик, тут дме, застудишся, - благав Горличок, закриваючи собою Іванкове горло.

Та куди там. Іванко ще й морозиво купив дорогою, від чого стінки Горличкової хатки стали зовсім червоні. І Горлик забив на сполох. Задзвонив у дзвіночок, поскликав усіх помічників-захисників, щоб допомогли залікувати червоні стінки оселі. Від цього у Іванковому горлечку й у всьому тілі стало так гаряче, що у хлопця аж щоки горіли. Це звелася на ноги підступна пані Температура.

І може й все б обійшлося та тут ще й у носі не все було гаразд. Носик, який уранці проспав та потім довго доводив усе до ладу, не помітив, що уночі, поки його не було вдома, у помешкання заліз маленький злющий Вірус. Та й заховався собі у закутку. А коли Іванко вийшов на вулицю та ще й промерз, Вірус почав рости і поводитись, як господар. Що ж бідний Носик мав робити? Як тільки він не намагався, щоб вигнати поганющого Віруса геть, та це було дуже важко. Вірус завжди з’являвся там де було хоч трішки пилу чи бруду. І Носик був змушений постійно мити та промивати обидва коридори від чого у носі Іванка лишень ставало мокро.

Учителька, помітивши що з Іванком не все гаразд, завела

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Невидимі друзі: Вушик, Горлик та Носик, Народні"