Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні 📚 - Українською

Читати книгу - "Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні"

148
0
24.05.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок" автора Народні. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні» була написана автором - Народні, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:

Пішла єдна дівка по горіхи. Найшов її ведмідь, завів у барліг і там носив їй струччя їсти. І вродила там вона дитину, і дала прізвисько їй – Медвідь-Іванко. Ссала та дитина молоко єден рік і другий рік; а там була грушка коло барлога того. Той Медвідь-Іванко вийшов, тоту грушку потряс, і половина груш упала з дерева. Він половину тих груш поїв і так каже:

– Дайте мені іще молока, аби-х був міцний!

Дала йому ще мати молока за єден рік. Пішов він ще раз тоту грушу трясти, і вшиткі грушки впали; сів він та поїв їх. І каже:

– Мамо, оставай здорова, бо я йду у світ!

Вона його стала просити, аби не йшов, аби не лишав її там, бо їй там дуже добре було. Та він пішов у путь. Везли дорогою дванадцять возів заліза кіньми, і дуже велике там болото було; тоті люди увійшли в болото і не могли вийти. Іванко каже:

– Чесні люди! Дайте мені на мізинець заліза, та я вас відти урятую!

Вони пообіцяли:

– Дамо, аби-сьмо лем вийшли!

Одпрягли ушиткі кони набік, скапчали вози в’єдно. Тоді Іванко тим мізинцем ушиткі дванадцять возів за єдиним разом витяг із болота. Склали йому тоті люди залізо на мізинець – сто маж заліза удержав він на пальці єднім, і люди узялися і пішли порожні. А він узяв тото залізо, поніс до ковалів і сказав:

– Чесні майстри! Ісправте мені палицю, аби-х на мізинці її обертав.

І упер тото залізо у майстрову хижу – а хижа хотіла упасти. Майстри не хотіли палицю правити, бо тото велика палиця буде – сто маж заліза! Іванко сказав:

– Кедь не справите, то вам тут смерть буде!

Зробили йому палицю, і пішов він у путь; а на путі єден чоловік товче камінь і пече з того калачі. Тоді каже Медвідь-Іванко:

– Ти будеш мій цімбора! Підемо у світ!

Пішов до майстрів і каже:

– Чесні майстри! Не маю чим платити, то дякую за роботу!

Пішли далі в путь і знайшли чоловіка Сучимотузка, що рубав хащу, микав траву, а з того вшиткого сукав мотузок. Тоді Медвідь-Іванко пішов, узяв котел дванадцятимажовий на тоту палицю на плечі, заклав нічліг і каже:

– Ви тут будьте; кладіть огонь під котлом та носіть воду, а я піду дещо принести їсти.

Пішов, ударив тою палицею вола, приніс там, поклав у котел, а сам пішов по сіль, бо в них ще солі не було. Аж прийшов до Товчикаменя і Сучимотузка до ліктя чоловік, до коліна борода і каже:

– Йой, синку, я ся ззяб! Чи є дещо їсти, бо я би-х їв?

А Товчикамінь-Печикалачі каже:

– Є, айбо тото для нас і для нашого цімбори.

А той до ліктя чоловік каже:

– Я вам на череві поїм тото!

Схопився той дідо, взяв той котел, трутив і поклав котел на черево Товчикаменю, порозливав йому на груди поливку і попарив. Прийшов Медвідь-Іванко, каже:

– Чесні товариші! Де є фриштик?

Вони йому сказали, що не знають, де подівся з котла, бо ганьбилися правду сказати.

Пішов Медвідь-Іванко, приніс другого вола і сказав Сучимотузкові, аби їсти варив:

– Бо кедь не звариш, то мій цімбора не будеш!

Той тоді розклав огонь та зварив їсти. Прийшов до нього назад той до ліктя чоловік, до коліна борода. Каже:

– Йой, синку, я ся ззяб! Чи є їсти?

– Є, айбо для нас, не для вас.

А він каже:

– Я тобі, синку, тото на череві поїм.

Узяв котел, перевернув і поїв тото у нього на череві.

Прийшов Медвідь-Іванко та каже цімборам:

– Чи є їсти?

– Ой, не є!

Медвідь-Іванко остався їсти варити на третій раз сам. Прийшов до нього той дідо і каже:

– Йой, синку, я ся ззяб!

А Медвідь-Іванко каже:

– Та грійся, дідику, грійся, айбо їсти не будеш; лем ся нагрій та йди геть.

Тоді дідо ударився в Іванка раз, і другий раз, і третій раз; айбо той не падав – міцний був. Узяв діда за бороду, потряс ним, узяв собі ту палицю, поніс її у великий ліс, ударив тою стомажовою палицею велике бук-дерево, і бук ся зломив; того діда бороду там заклав у бук і назад на місце бук поставив, аби ся стис. Вернувся до своїх цімборів, і зробили єден обід красний. Тоді Медвідь-Іванко каже:

– Лягай долі, Сучимотузку, і показуй черево!

Підняв сорочку вгору і каже:

– І ти хлоп, і я хлоп; та ти собі дав сміху такого наробити! Тепер ти лягай долі, Товчикаменю-Печикалачі!

Ліг і той долі. Тоді обоє ся поганьбили, що вони хлопи, а з таким сміхом осталися.

Медвідь-Іванко узяв той котел на палицю та й пішов у ліс – того чоловіка показати їм. Привів їх до того бука, а бука не є – бук витягнений із корінням!

Пішли вони дуже далеко, прийшли до єдної нори – той бук у землю пішов, у нору. Тоді Іванко каже:

– Товчикаменю і Сучимотузку! Я делеко йду тепер у дорогу; ти, Сучимотузку, хащу бери, траву, та сучи такий мотузок великий мені, бо я буду йти єден рік туди згору за тим мотузком; аби ви мене оба пускали все далі та сукали.

Ішов він рік на той світ, ішов другий. Прийшов до єдної дівки, красно їй ся уклонив, і вона йому зраділа дуже, бо вже дванадцять років ані чоловіка не виділа: вона вийшла надвір, а шаркань її у вихор узяв. Порозвідував Іванко тоту дівку, який її ґазда-шаркань сильний. Вона каже:

– Такий сильний, дванадцять голів має!

– Бо я би-х, – каже Медвідь-Іванко, – з ним ішов боротися.

А там було вино таке в куфах, що од єдного вина чоловік слабнув, а од другого, кедь ся напив би, то ще міцніший був. Тоді підняли вони куфу, де слабше вино було, і поклали там, де було міцніше, а тоту куфу, де міцніше вино було, поклали там, де була куфа з слабшим вином. І в той час кинув шаркань довбню долі – дав знати дівці, аби ладила обід, аби його чекала на обід! А Медвідь-Іванко довбню верг назад у хмару, аби шаркань знав, що є новина – його чекати. А сам пішов під єден міст, куди шаркань мав іти, і позирає: а тото дуже велике чудо біжить і дванадцять голів має. І коник надбіг на міст, і дуже заіржав, і обернувся з моста. А шаркань коникові каже:

– Конику, чи їв би-сь, чи пив-би сь?

А коник каже:

– Не їв би-х, не пив би-х, лем тут прісна

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні» жанру - 💙 Дитячі книги:


Коментарі та відгуки (0) до книги "Медвідь-Іванко, Товчикамінь-Печикалачі та Сучимотузок, Народні"