Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія 📚 - Українською

Читати книгу - "Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія"

154
0
08.04.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна" автора Чумарна Марія. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія» була написана автором - Чумарна Марія, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:

Ознайомчий фрагмент твору

Замовляйте книжку на сайті видавництва НК Богдан


Так усе почалось

Того весняного недільного дня, коли тато запропонував поїхати до лісу, я навіть не здогадувався, що віднині моє життя фантастично зміниться. Це був звичайнісінький день, а я, Василько Ігнатенко, був звичайнісіньким десятилітнім хлопцем із звичайного містечка Вишнівки.

До обіду ми удвох із татом ловили рибу в лісовому озері, потім допомагали мамі готувати на вогні обід.

Ви коли-небудь їли печериці, смажені на вогні на гілочці верби чи смородини? Я люблю щось таке незвичайне, а тому з радістю допомагаю мамі.

Отже: історія, яка змінила все моє життя. Точніше, зустріч. Вона така проста і незвичайна, що коли ви захочете її почути, приготуйтеся бути уважними.

Сонечко так тепло пригрівало, що не хотілося нічого робити. Просто лежати на землі й дивитися в небо. Коли дивишся в небо знизу і твої очі бачать лише його, здається, що ти стаєш іншою істотою. Якоюсь неземною і невагомою. Ти перестаєш думати про неприємні речі — просто споглядаєш, як небо повільно змінює своє обличчя. Дивно, але воно ніколи не буває подібним до самого себе. Щомиті якесь інакше...

Колись у Карпатах ми з класом потрапили в грозу. Тобто гроза насувалася на вершину гори Тростян, де ми саме збирали суниці й пекли картоплю. Раптом небо потемніло і почувся тріск грому.

— Збираймося, зараз буде гроза! — гукнула наша вчителька Тетяна Андріївна.

— А що буде з картоплею? Вона ще не спеклася!

— Залишмо картоплю, треба бігти вниз, бо хмара вже близько!

Та хіба можна залишити печену картоплю? Ми швиденько розгорнули жар і повихоплювали з нього гарячі напівсирі картоплини. Якби ви знали, які вони були смачні!

Але я не про картоплю. Ми уже зібралися бігти, як раптом наша вчителька запропонувала:

— Спробуймо зупинити хмари!

— Як?! Хіба ми чарівники?

— Якщо захочемо — станемо чарівниками. Хмари дуже легкі, а наша думка має силу. Особливо дитяча думка. Пам'ятаєте, як ми колись закликали сонечко?

Його ми й справді закликали. Небо того дня було похмурим, ми гралися на вулиці, а потім стали в коло і почали всі разом закликати сонечко. І так хотіли, щоб воно нас почуло! Аж раптом хмари помалу розсунулися — і на нас хлюпнуло веселе сонячне проміння!

Якщо вам ніколи в житті не доводилось розганяти хмари, то послухайте, як це робиться.

Усі повернулися в той бік, звідки сунула чорна хмара. І стали подумки відганяти її. Ми наче простягли свої руки і поставили ними заслін хмарі. Всі водночас! Ви не повірите, але чорна примара, що стрімко летіла по небу, наче зависла перед нами. Там, по той бік гори, потріскував грім, а на галявині було ясно.

Дивіться такожМарія Чумарна — ДзвіночкиБіографія Марії Чумарної

— Бачите, хмара зупинилася! А тепер біжімо вниз! — сказала Тетяна Андріївна.

Ми побігли, та дорогою час від часу ставали, щоб затримати хмару над вершиною гори. І поспіхом доїдали недопечену картоплю.

Коли прибігли на подвір'я хати, в якій зупинялися на нічліг, темна грозова хмара все ще загрозливо висіла над Тростяном.

Повернулася з полонини тітка Оксана, вся мокра від дощу, і здивовано сказала:

— Ви дивіться! Кругом іде злива, а у нас світить сонечко!

На наше подвір'я дощ так і не випав. І ми знали, чому. Бо повірили в себе і на якийсь час стали чарівниками. Проте тітка Оксана нашу розповідь сприйняла з недовірою:

— Це тільки мольфари можуть відганяти хмари!

Але ж ми змогли!

І зараз я дивився на хмарки та намагався "ліпити" з них якісь фігурки. Ось та хмарка схожа на маленького хлопчика, що стоїть на великій кулі. Ану ж я його опущу на землю...

"Хлопчик" дуже повільно піднімав одну ногу, потім другу... Ось він нахилив голову убік і поворушив рукою... Ще трішки — і відірветься від кулі та полетить униз...

Раптом щось відвернуло мою увагу — і за мить я вже не побачив "хлопчика". Просто велика кругла куля котилася по небу...

Та раптом мені здалося, ніби щось незвичайне опустилося з неба на землю. Ніби цей "хлопчик" уже тут, поряд...

"Я відчув подих тайни", — сказав би письменник!

Потім я заснув. Коли тато збудив мене, уже вечоріло.

— Збираймося, Васильку, час повертатися додому.

Я став збирати свої вудочки, ракетки для бадмінтона — аж тут помітив, як під кущем щось зблиснуло. Підійшов, розгорнув гілки...

— Тату, тату! Поглянь, який м'ячик!

Під кущем лежав великий голубий м'яч. Мені здалося, що коли я підходив, він сам підстрибнув і затиснувся між гілок ожини. Обережно, аби не подряпати руки, витягнув свою знахідку.

М'ячик був теплий і м'який на дотик. А головне — дуже легенький. Це швидше була надувна кулька. Тільки дуже незвичайна. Вона якось реагувала на дотик моїх рук.

Це був живий м'ячик — такого мені ще не доводилося бачити!

Тато навіть не глянув у мій бік.

— Залиш його, Васильку, — сказав він, — нам треба повертатися.

А я стояв, як заворожений. Притиснув до грудей свою знахідку — і мені здалося, що чую пульсування маленького серденька. М'ячик наче сам тулився до мене.

Я пішов услід за татом — ступав обережно, дослухаючись до своїх відчуттів. Дорогою заспокоївся, сів у машину і поклав м'яча на коліна. Мама сіла поряд із татом. Ніхто не звернув уваги на те, що тримаю в руках.

І ось тут...

Будьте уважні, тут починається моя фантастична історія!

Коли рушили, м'ячик раптом заворушився. Я мало не скрикнув від несподіванки! Це маленьке, кругленьке дивилося на мене великими зеленими очима! А я дивився на нього, відчуваючи в руках дивне тепло. Ніби тримав улюблене кошеня...

Навіть не пам'ятаю, як вийшов з машини і помчав до своєї кімнати.

Так завершився цей звичайний і неймовірний день. День, коли вперше зустрівся з малим інопланетянином. І все моє життя стало іншим...

Сатурн

Це було широке поле, засіяне дивними квітами дуже яскравих кольорів. А поміж квітами літали над полем великі сяючі кульки. Кульки переливалися всіма барвами, ніби віддзеркалюючи довколишній світ.

Я стояв посеред якоїсь галявини і здивовано розглядався довкола. Тут усе було круглим! Круглі квіти, округлі дерева і навіть хмарки, що підіймалися в небо, ніби кільця білого диму. А небо було не голубим, а зеленим. Раптом звідкись випурхнула зграйка малих голубих кульок і полетіла просто на мене. Я аж присів від несподіванки, але кульки пронеслися над головою з веселим передзвоном.

Де я?! Треба було тікати. А куди? Он до того найближчого куща!

Ноги налилися, тож насилу їх відривав від ґрунту, все тіло моє стало таким важким і незграбним, як мішок піску. Я спробував зробити крок, але заледве підняв ногу. Неймовірними зусиллями став просуватися пухкою

поверхнею галявини.

Ще трішки — і я звалився у теплий пух під кущем.

А де ж кульки? Вони кружляли над галявиною, стрибали, і від їхніх голосів усе повітря довкола вібрувало незвичайною музикою.

"Лум-пум!" — раптом щось лунко гупнуло просто перед моїм носом. Ще один м'ячик стрибнув з куща — і я раптом виразно почув: "Привіт, Васильку!"

Хто тут ще Василько?! Я зіщулився і притулився до м'якого стовбура, бо тікати було нікуди. А те кругле створіння гойдалося на пісочку й усміхалося.

Дивина! У нього не було ні рота, ні носа — тільки очі. Але вони сміялися!

Чомусь мені не було страшно. Я навіть приблизно здогадатися не міг, куди потрапив. Може, я в комп'ютерній грі? І це мені сниться?

Треба щось придумати. Тепер я в засаді — навколо ті живі кульки, а позаду що? Там повно кущів. Як перевірити, який це світ — реальний чи віртуальний?

Раптом хтось торкнувся мого плеча — і я аж підскочив від несподіванки...

— Васильку, вже ранок. Треба вставати!

Це моя мама. Яке щастя! Я лежу в ліжку, надворі світить сонце і синіє небо.

Ну й сон приснився!

То це був тільки сон?! А вчорашня поїздка з татом у ліс? Це теж приснилося?

Я схопився з ліжка, натягнув штани і розглянувся по кімнаті. В кутку на м'якому кріслі лежав голубий м'ячик.

Ура, це був не сон! І м'ячик був точнісінько такий самий...

А що ж тоді снилося?

Я обережно підійшов до крісла, простягнув руку...

О, воно розплющило очі! І всміхнулося! Точнісінько так, як у сні!

— То ти мені не приснився? Ти є насправді? А де всі решта м'ячики?

— Вони у себе вдома.

Він це якось сказав, хоча у нього й не було рота. Можете собі уявити — він говорив неначе в моїй голові!

— Де — вдома? Я їх бачив у сні! Чи то був не сон?

— Ти їх бачив на моїй планеті.

— На планеті? — я аж присів від несподіванки. — То ти інопланетянин? Здорово! Я завжди хотів побачити справжнього інопланетянина! Тільки уявляв тебе зовсім по-іншому!

— У Всесвіті багато планет, і їхні жителі дуже різні.

Усі думки в моїй голові наче висипалися з коробки. Треба ляснути себе по чолі, щоби прокинутися...

— Васильку, час снідати! Біжи умиватися!

Мамин голос привів мене до тями. Виявляється, я таки справді був на іншій планеті! Зелене небо, м'який пісок, дивні запахи і звуки... Усе це було справжнім!

Мабуть, вигляд у мене був дуже смішним, бо м'ячик мало не пирскав від веселощів.

— А як називається твоя планета?

— Сатурн!

— Ух ти! Фантастика! Я був на Сатурні!

Я аж підстрибнув від захоплення!

— Ти з ким там розмовляєш?

— Мамо, вже йду! Слухай.., — я стишив голос, — а на чому ми туди літали?

— Просто в думці.

— Як — в думці? Ти жартуєш?

— Та ні. Твоя думка — це потужний енергетичний двигун. Я просто її підсилив — і ми разом злітали на Сатурн.

— Нічого не розумію... Я ж спав!

— Саме тому, що спав. Ти поклав своє тіло у ліжечко, бо воно важке — і поки воно собі відпочивало, твоя свідомість... Ти розумієш, що це таке?

— Ну, це все, що я думаю і відчуваю. Це мій мозок отут, в голові.

— Свідомість і мозок — це не те саме. Твій мозок теж спав на подушці, поки ти літав. А все те, що ти думаєш, відчуваєш, любиш, бажаєш — і що є тобою, окрім тіла, — те все літало. Ти хоч трішки мене розумієш?

— Навіть трішки розумію. Ти говориш про віртуальну реальність?

— Нехай буде й так. Поки що такого розуміння для тебе достатньо.

Вимовивши оте "віртуальна реальність", я аж запишався собою. Це знаю із комп'ютерних ігор.

1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія» жанру - 💙 Класика:


Коментарі та відгуки (0) до книги "Пригоди Лумпумчика. Прибулець із Сатурна, Чумарна Марія"