Книги Українською Мовою » 💙 Класика » Парасоля, Смаль Юлія 📚 - Українською

Читати книгу - "Парасоля, Смаль Юлія"

80
0
26.04.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Парасоля" автора Смаль Юлія. Жанр книги: 💙 Класика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Парасоля, Смаль Юлія» була написана автором - Смаль Юлія, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Класика".
Поділитися книгою "Парасоля, Смаль Юлія" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Тихо в лісі. Потихеньку жовтіють та золотіють дуби і клени. Шарудить іноді вітер, вишуковуючи поміж листочками залишки літніх гостинців — ягідок журавлини, яблук-дичок та чорної горобини. Починає потроху накрапати дощик. Кап-кап-кап. Равликові затишно у домівці, аж і виходити не хочеться, та скоро настане зима, то вже й сидітиме в хаті — ріжка не виставить. Тому зараз одягає теплу вовняну шкарпетку на свою ніжку, смугастого шалика замотує навколо шиї, аж до самих ріжок, витягає на вулицю величеньке крісло і дістає парасолю, встомлює її у землю. Вмостився, гарно ж як!

Раптом чує, хтось його парасолю смикає. Раз, два, добряче так. Еге! Так діла не буде!

— Ану, хто там? — суворо вигукує. — Припини негайно! Залиш у спокої мою парасольку! Дощ же на вулиці, я змокну і застужусь!

— Ой, — писнуло щось там, над парасолею. — Перепрошую. — I над ріжками Равлика показалося цікаве личко маленького лісового Бедрика — допитливого жучка-сонечка.

— Ти чого? — ще суворіше запитав Равлик. — От, давно ніхто не скаржився твоїм батькам!

— Я ж сказав, що перепрошую, — винувато прожебонів тоненьким голосочком Бедрик. Якби він міг почервоніти, то почервонів би, але ж не можна почервоніти тому, хто й так червоний. Ну, хіба ж він знав, що цей справжнісінький лісовий мухомор — чиясь парасоля? А жучкові просто сподобався такий гарний, червоний гриб у цяточку. Прямісінько, як він, тільки цяточки біленькі, а не чорненькі, як у сонечок. Та це ж і гарно — червоний жучок з чорними цяточками і червоний грибок з білими цяточками.

— Для чого тобі моя парасоля?

— Я не знав, що це ВАША парасоля, думав, що це звичайнісінький мухомор!

— Ха! Не знав він!

Правду кажучи, Равликові теж подобалася його парасолька, він спеціально підібрав грибочок ще маленьким, коли той ледь пробився з-під прохолодного моху і довго його вирощував у спеціальній діжці в найдальшому куточку своєї мушлі. Тому він і Бедрика міг зрозуміти. Та що ж робити? Хіба у лісі мало мухоморів, щоб тягти саме його, Равликову, парасольку?

А з іншого боку, подумати, навіщо Равликові парасолька? Ще кілька днів і він на цілу довгу зиму засяде в домівці, мухомор за той час виросте такий величезний, що доведеться пересувати меблі.

— Іди сюди, малий, — полагіднішав раптом Равлик. Щойно він згадав, що давно ні з ким не балакав, поняття не має про лісові новини, лісових мешканців. От так, як засів у своєму тихому куточку, так і провів своє спокійне спекотне літо. І ніхто йому не заважав, ніхто не смикав його парасолю, не зазирав зацікавленими очицями і не вигравав так радісно усіма своїми цяточками. Ну, хіба що великий вайлуватий сусід-світляк забрідав часом. Але він був такий же мовчазний, як Равлик, і якщо заходив у гості, то хіба у сутінках, мовчки попити чаю. Навколо розливалася густа лісова темрява і лише за столом, де Равлик з гостем чаювали, світилося блакитнувате сяйво світлякових крил.

— Так? — Бедрик, швидко перебираючи лапками, забіг під парасолю. — Ви не скажете батькам? Це їх би дуже засмутило! Я не хотів би засмучувати своїх батьків.

— Та ж не скажу. Сідай от тут, малий. Пригощайся, — Равлик гостинно показав ріжком на мисочку осінніх смаколиків поруч зі своїм кріслом — кілька ягідок прив'ялої журавлинки, сушена чорниця, м'ятні цукати, малинові мармеладки. — Розказуй.

— А про що?

— Про усе! Що діється в лісі? Що робив улітку? Хто твої друзі? Чи готуються батьки до зими? — не те, щоб Равликові було аж надто усе це цікаво, проте приємно чути веселий Бедриковий голос.

— Ну, от не знаю, з чого почати, — засумнівався Бедрик. Проте швидко розговорився. Про працьовитих бджіл, що живуть у вулику неподалік Равликового дому ("А, це саме їх я зустрічав влітку на своєму городі," — подумав Равлик), про невгамовних рудих мурах, про жаб'яче болото, далеко-далеко звідси (Бедрик розповів, як літав туди влітку). Старий слухав, слухав, аж поки в мисці не закінчилися ласощі і Бедрик замовк, замислено дожовуючи останню мармеладку.

Сутеніло.

— Тобі ж пора додому? Батьки хвилюватимуться?

— Та ж так! — захвилювався жучок, летітиму. Та навколо ні на мить не припинявся дощ, як тут летіти?

— Ти от що. Бери мою парасолю!

— Як це? — не зрозумів Бедрик.

— Просто: бери мою парасолю. У вас, ти розповідав, простора оселя, взимку їй у вас буде затишніше, ніж в моїй тісній мушлі. А мені вона зараз не потрібна. Навесні я нову парасолю собі знайду. То ж бери!

— Дякую! Дякую вам, Равлику! — зрадів малий. Він ще почекав, поки Равлик заховається в свою хатинку. В кімнаті засвітилося — у віконечку загорілася свічечка. Бедрик підхопив свою нову, червону у білу цяточку, парасольку і щодуху майнув додому — батьки ж, дійсно, хвилюватимуться.

Який же цікавий стариган, оцей Равлик, треба буде його знову якось навідати! А ще можна попросити у бджіл принести слоїк меду, буде і подяка, і на зиму гостинець.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Парасоля, Смаль Юлія», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Парасоля, Смаль Юлія"