Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Дівчина на місяці, киргизька казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Дівчина на місяці, киргизька казка"

127
0
17.09.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Дівчина на місяці" автора киргизька казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Дівчина на місяці, киргизька казка» була написана автором - киргизька казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Дівчина на місяці, киргизька казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Чи й справді таке здійснилося, чи тільки комусь приснилося, ніхто того не відає, але жила колись на світі дівчинка. Підросла вона, красунею стала, аж тут одне за одним повмирали в неї батько та мати. І зосталося від них тільки й спадку, що верблюд та мале теля. Що було робити? Бідолашна сирітка, аби якось жити далі, продала верблюда, справила собі сяку-таку одежину, а потім зарізала на м’ясо й теля. Та скінчилося м’ясо, зносився одяг, і довелося дівчині просити притулку в далекого родича. Той був дуже багатий, а жінку мав сварливу та злу. Узяли вони дівчину не з жалю, а щоб робила на них, як наймичка. Довелося їй від ранку до вечора носити паливо, вигрібати золу, розводити вогонь, доїти корів, в юрті прибирати, ходити до річки по воду. Але дівчина ніяк не могла вгодити баєві та його лютій дружині, вони все одно чіплялися до дівчини за всяку дрібницю, сварили, лаяли, а часом і били її. Тяжко побивалася бідна дівчина. Коли залишалася сама, річкою проливала сльози, а своїх господарів боялася, як вогню.

Якось узимку, в найлютіші морози, послали дівчину до річки по воду. Знали, що річку скував товстий лід, а тому дали їй сокиру. Ось у такий тріскучий мороз прийшла дівчина до річки, з великими труднощами дісталася до води, прорубавши товстий льодовий панцир, наповнила відра, взяла коромисло на плечі й повернула назад додому. Холод аж за душу хапав, доходив до серця, геть-чисто заніміла рука, що тримала сокиру, все тіло проймали дрижаки. Ледве дійшла вона до середини дороги, аж тут посковзнулася й розплескала всю воду. Як тепер бути? Якщо до річки повернеться, то так і замерзне дорогою, а прийде додому без води, господарі живцем загризуть. Отак і стояла дівчина серед дороги, не маючи кому розказати про свою тугу-печаль, цокотіла зубами. Ніде не видно живої душі, не те що людини не побачиш, а й звіра, все живе поховалося від морозу, боялося й носа висунути з тепла на холод, тільки по чистому небу поволеньки плив повний місяць, поглядаючи жалісливим оком на сердешне дівча.

На очах у дівчини виступили сльози, але не покотилися до землі, а так і замерзли на віях. Та ніхто не бачив, не розумів її туги. Мороз тим часом лютішав, розпука і відчай краяли дівчині серце. Раптом загуркотіло щось, наче ударив грім. То від лютого холоду тріснув на річці лід. Той гуркіт серед нічної тиші на смерть перелякав дівчину, що стояла сама-самісінька серед холодних снігів. Але її переляку не бачив ніхто, крім місяця та зірок на небі. Дівчина підняла на місяць безтямні очі й заголосила:

– Хоч би ти пожалів мене, місяцю! Зазнала я гіркого сирітства, натерпілася горя та біди, далі терпіти несила. З тих пір, як не стало у мене батька та матері, не чула я доброго слова, лиш люту лайку, не бачила гостинця, крім стусана. На землі мені не знайти нікого, хто б захотів пожаліти мене.

Не встигла вона промовити цих слів, як місяць спустився з неба й спинився навпроти неї, нагнавши на дівчину ще більшого страху. «Отут мені й смерть»,– подумала дівчина й заклякла. Але місяць усміхнувся до неї, погладив по голові, пригорнув до грудей, готуючись знову злетіти у небо. Аж тут де не взялося сонце й стало поряд із ним. Воно далеко було, але таки почуло, як плаче-побивається дівчина, виливаючи перед місяцем свою печаль. Дівчина дуже * сподобалася сонцю, і йому закортіло забрати красуню до себе. Місяць і сонце сперечалися між собою за неї, а все ж сонце таки дужче від місяця, воно і перемогло б. Але місяць звернувся до нього з такими словами:

– Шановне сонце, ти даєш життя і рослинам, і тваринам, і людям – всьому, що є на землі. Я лиш одного в тебе прошу: віддай мені цю бідолашну сирітку, що зазнала стільки горя на своєму віку. Цілий день ти милуєшся всім живим на землі й само маєш з того добру розвагу. А я пливу по небу зимової довгої ночі сам і нікого не бачу на землі, бо всі сплять чи ховаються в теплих домівках. Хай же й у мене буде супутниця, хай же й мене розважає хтось.

Переконали сонце місяцеві слова, й воно віддало дівчину місяцю. Місяць обняв її, поцілував, затим обережно поніс на небо, прихопивши з землі й коромисло з відрами.

Ось так бідна дівчина знайшла собі притулок на місяці. Ясної ночі, коли місяць уповні, придивися до нього пильніше й побачиш на ньому дівчину. Перекинувши через плече коромисло з відрами, вона немов поспішає кудись. Не зазнала бідолашна дівчина добра на землі, розпукою й відчаєм повнилося тут її серце. А тепер вона назавжди оселилася на місяці. І жити їй стільки, скільки і йому, закоханому в неї. Буває, що кинеться місяць шукати дівчину, та знайти ніяк не знайде, тоді аж почорніє з горя й на небі не видно його. «Місячне затемнення»,– кажуть люди. Але знаходиться дівчина, й місяць на радощах знову світить, аж сяє.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Дівчина на місяці, киргизька казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Дівчина на місяці, киргизька казка"