Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка"

144
0
19.09.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан" автора англійська казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка» була написана автором - англійська казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

За короля Іоанна жив у Кентербері абат. Жив він пишно та багато. Сто монахів щодня обідали з ним у трапезній монастиря, і повсюди його супроводжувало п’ятдесят лицарів у оксамитовому вбранні, прикрашеному золотими ланцюгами.

А король Іоанн просто не терпів, коли когось із його підданих шанували більше, ніж його самого. Якось він викликав кентерберійського абата до себе.

Абат, а разом з ним і вся його свита, постали перед королем. Король вийшов назустріч абату і мовив:

– Як поживаєш, святий отче? Чув, ти утримуєш ще пишніший двір, ніж я. Це принижує нашу королівську величність.

– Ваша величність, – відповідає абат, низько вклонившись, – усе, що я витрачаю, це дари благочестивих прочан нашому абатству. Благаю вашу світлість не гнівитися за те, що я витрачаю на наше абатство всі гроші, що належать нам.

– Е ні, шановний абате! – мовив король. – Усе, що у нашому славному королівстві, – все належить тільки нам. Ти не можеш утримувати такий пишний двір і ганьбити короля! Та я великодушний, і, якщо ти відповіси мені на три запитання, я збережу тобі життя і багатство.

– З великою радістю, ваша величність, – відповів абат, – наскільки вистачить мого бідного розуму.

– Скажи мені, – мовив король, – де середина землі? І скільки часу мені треба, щоб об’їхати навколо землі? І, нарешті, відгадай, що я думаю.

– Ваша величність, мабуть, жартує, – пробелькотів абат, не знаючи, як відповідати.

– Незабаром ти побачиш, що це не жарти, – сказав король. – Якщо до кінця тижня не відповіси на всі три запитання, позбудешся голови.

З важким серцем повертався абат додому. Найперше він заїхав до Оксфорда, гадаючи знайти там ученого мужа, котрий допоміг би відповісти на запитання короля. Та не знайшов і, опечалений, поїхав у Кентербері, щоб назавжди розпрощатися зі своїми монахами.

Дорогою він зустрів чабана.

– З поверненням, пане абат! – привітав його вірний чабан. – Які новини від нашого доброго короля Іоанна?

– Невтішні, сину мій, невтішні, – промовив абат і розповів, як прийняв його король.

– Не горюйте, пане абат, – втішав чабан. – Буває, що дурень розгадає те, чого не знає розумна людина. Замість вас у Лондон поїду я. Тільки позичте мені вашу рясу і пишну свиту.

– Та хіба ж ти зумієш відповісти на королівські запитання?

– Зможу! У вашій рясі з каптуром мене там ніхто не впізнає.

Що було абату робити? Довелося погодитись. Вбрався чабан у кращу рясу і в супроводі абатового почту вирушив до Лондона. Призначеного часу став перед королем Іоанном.

– Вітаю тебе, пане абат, – сказав король Іоанн чабанові, переодягненому в рясу абата. – Бачу, ти вже готовий відповідати.

– Так, ваша величність, – відповів чабан.

– Тоді скажи: де середина землі?

– Тут! – відповів чабан і вдарив об землю єпископським жезлом. – А якщо ваша величність не вірить, накажіть виміряти і тоді самі переконаєтесь.

– Дотепна відповідь. Ти, я бачу, веселун. А тепер відповідай на друге запитання: скільки часу мені треба, щоб об’їхати навколо землі?

– Якщо, ваша величність, зволите встати разом із сонцем і рушите слідом за ним до наступного сходу, то якраз встигнете об’їхати навколо землі.

Засміявся король, вдоволений відповіддю.

– А я й не знав, що так швидко. Ну, з цим покінчено. А тепер третє, і останнє, запитання: про що я зараз думаю?

– Це легко відгадати, ваша величність, – відповів чабан. – Ваша величність думає, що перед вами сам кентерберійський абат, але, як ви зараз переконаєтесь, – тут чабан відкинув з обличчя каптур, – це всього лише його скромний чабан, і він прийшов просити вас, аби ви простили і його, і абата.

Король розсміявся.

– Спритний ти хлопець і на розум вдатний. От моє королівське слово: кентерберійським абатом будеш ти.

– Ні, ваша величність, це неможливо, – заперечив чабан. – Я неписьменний.

– Ну, тоді за свій бистрий розум ти будеш одержувати від абата по шість червінців на тиждень. І передай абату, що я прощаю його!

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Король Іоанн, кентерберійський абат і чабан, англійська казка"