Книги Українською Мовою » 💙 Дитячі книги » Мірошників заповіт, французька казка 📚 - Українською

Читати книгу - "Мірошників заповіт, французька казка"

102
0
01.10.23
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Мірошників заповіт" автора французька казка. Жанр книги: 💙 Дитячі книги. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Мірошників заповіт, французька казка» була написана автором - французька казка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Дитячі книги".
Поділитися книгою "Мірошників заповіт, французька казка" в соціальних мережах: 

Бібліотека сучасних українських авторів "ReadUkrainianBooks.com" - це унікальний веб-сайт, що дозволяє знайти популярні книги українською мовою, які охоплюють широкий спектр тем та жанрів. На відміну від традиційних книжкових магазинів, бібліотека працює 24/7 та дозволяє читати будь-яку книгу в будь-який час. Крім того, на сайті можна знайти безкоштовні електронні версії книг, які доступні для завантаження на будь-який пристрій.

Навіть якщо ви знаходитеся далеко від України, "ReadUkrainianBooks.com" дозволяє насолоджуватися українською мовою та літературою, що є важливою частиною культурного досвіду країни. Незалежно від того, чи ви новачок української мови, чи вже володієте нею на рівні носія, "ReadUkrainianBooks.com" пропонує широкий вибір книг на будь-який смак.

Бібліотека також допомагає у популяризації української літератури та авторів, що є важливою роботою відчутної культурної місії. Завдяки "ReadUkrainianBooks.com" можна досліджувати творчість сучасних українських авторів та відкривати для себе нові таланти. Не зважаючи на те, де ви знаходитеся, бібліотека надає можливість переживати світ літератури на новому рівні.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

Мав старий мірошник чотирьох синів. Не багатий він був, а все ж таки чотирьох синів виростив і, помираючи, заповів: старшому – вітряка, двом середульшим – півня й драбину, а найменшому – кота.

Їм би жити-поживати, дружно гуртом працюючи, якби не старший брат. Як став він хазяїном вітряка, почав присікуватися до трьох менших братів, дорікати їм куснем хліба. Не витримав найменший брат, підхопив під пахву кота – все багатство своє – та й пішов щастя десь-інде шукати.

Ішов він, ішов і прийшов у такі краї, де котів зроду не бачили. Покликала його до себе в дім якась добра жінка. Вона саме кашу варила для своїх дітей – а їх було аж семеро,– та заразом і стомленому мандрівникові поїсти запропонувала. Зварилася каша, всі посідали до столу. Насипає жінка каші в миски, аж раптом хтозна-звідки як набігло мишей, сила-силенна! І всі до каші.

– Оце так щоразу! – поскаржилася жінка.– Відбою від них немає! Незабаром ми всі тут з голоду перемремо, колй не надумаємо, як їх позбутися.

– Не журіться, цьому лиху можна зарадити! – відповів найменший брат і випустив на мишей свого кота. Кіт миттю з ними розправився: яких не поїв, ті розбіглися. Жінка не знала, як і дякувати хлопцеві.

– Усе, кляті, понівечили б, коли б не ваш кіт.

– Що ж, візьміть його собі за подарунок. Вам він потрібніший, а мені добре і без нього.

У подяку за кота всі місцеві селяни стільки всього понадаровували доброму хлопцеві! Та ще й великий гаман грошей назбирали. І повернувся найменший брат додому радий-радесенький.

– Мабуть, і нам нічого дома відсиджуватися,– вирішили середульші брати.– Щастя само до рук не прийде, треба його знайти!

Але старший брат не відпустив обох братів зразу: пішов шукати талану той, якому в спадок дістався півень.

Ішов він, ішов, та й застала його ніч на шляху. Постукав він у перший-ліпший дім на околиці якогось села, щоб переночувати у добрих людей.

– Тільки знай,– сказали господарі,– сьогодні наша черга день зустрічати, отож нам доведеться вставати ще вдосвіта.

– Як це день зустрічати? – здивувався хлопець.

– А так,– відповів господар.– Прокидаємося ми серед ночі, сідаємо на воза і їдемо край поля день зустрічати. А як почне сіріти, повертаємося до села і всіх будимо: прокидайтеся, мовляв, день настав!

– От диваки,– засміявся другий брат.– Хіба у вас півнів немає?

– Пі-пі-півнів? – здивувалися люди.

Тоді хлопець показав їм свого півня.

– Лягайте і спіть собі аж до ранку,–мовив він,–мій птах за вас день зустріне і вам про те тричі прокукурікає. А як він утретє кукурікне – час вставати.

Повірили люди і полягали спати. Ледь зазоріло, півень стрепенувся і заспівав:

– Ку-ку-рі-ку! День новий настає!

А згодом і вдруге та втретє прокукурікав, коли сонце зійшло. Почули люди його третій спів та й собі повставали.

Подякували вони хлопцеві за науку та за допомогу і ну його вмовляти, щоб він їм півня продав.

Шкода було хлопцеві з півнем розлучатися, але й людей шкода. Одне слово, віддав він їм півня. А ті йому віддячили, чим багаті були. Отож і другий брат не з порожніми руками додому вернувся. А дорогою натрапив він на якесь дивовижне містечко, де стояв височенний вітряк. Селяни там ні сном, ні духом не відали, що таке драбина, і мусили видиратися один одному на плечі, щоб нагору дістатися та звідти мішки з борошном униз передавати.

Повернувся другий брат додому і розповів про ті дива третьому братові, котрому в спадок драбина дісталася. Ви, звичайно, вже й самі здогадалися, як воно далі було.

Одне слово, розжилися трохи на гроші троє менших братів та й спромоглися самі гарного вітряка збудувати; легко в нього колеса крутилися, і навіть тихий вітрець підганяв його крила. А в веселих братів і борошно добріше, ніж у похмурних та прискіпливих.

З часом розорився старший брат і пішов по світу поневірятися. Кликали його брати до себе, та відмовився він.

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Мірошників заповіт, французька казка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Мірошників заповіт, французька казка"