Книги Українською Мовою » 💙 Сучасна проза » Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер 📚 - Українською

Читати книгу - "Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Маленька Люда. Оповідання" автора Ньюбі Райтер. Жанр книги: 💙 Сучасна проза. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер» була написана автором - Ньюбі Райтер, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💙 Сучасна проза".
Поділитися книгою "Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер" в соціальних мережах: 
Хто ж з нас не пам'ятає цю фразу "Ми всі маленькі люди", та іронічну відповідь про "Маленьку Люду". А що як ми іноді теж в житті вчиняємо, як Маленька Люда. Не можемо постояти за те, у що віримо, боїмося образити і через це страждаємо самі. Це невеличке оповідання - своєрідна рефлексія на поняття "маленька людина" і привідкриває завісу, що може статися, якщо постійно поводити себе як Маленька Люда...

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3
Перейти на сторінку:
Маленька Люда

Не потрібно так на мене дивитися! Я нічого не приховую. Так, так, я та сама Маленька Люда. Завжди нею була з самого дитинства.

Родина у нас була невеликою. Я, мама, тато та менший братик Василько. Ось Василька “маленьким” ніколи не можна було назвати. Навіть з пелюшок він голосно заявляв про свою самодостатність та лідерські якості. Підіймав нас щоночі. Потребував цілковитої уваги усіх, без виключення, рідних.

А я росла тихою дівчинкою. Мама казала, що навіть плакала рідко. Тож до мого ліжечка підходили рідше. Я взагалі не любила до себе зайвої уваги. Просто жила собі у своїй кімнаті до п’яти років, сумирно граючись тими іграшками, які мені дарували батьки та нечисленні родичі. І коли наша родина поповнилася Васильком, не мала жодних претензій. Ні до того факту, що його ліжечко та речі займали дві третини моєї кімнати. Ні до нескінченного крику вночі, від чого я завжди ходила у садочок, а потім і у школу невиспаною. Ні до поступової окупації усього мого простору та пожертвування старих та улюблених іграшок Єдиному і Неповторному - ВАСИЛЬКУ.

- Тобі ж не шкода для маленького братика, Людо? - питали аби спитати. 

- Звісно ні! - завіряла я. А хіба моєї думки хтось би з рідних прислухався? Хіба б, якби я заявила, що іграшки, взагалі-то, подарували мені, а Василько може котитися під три чорти зі своїми потребами, мене б зрозуміли? Отож-бо. Тому я мовчала. Лише схвально кивала, коли чергового плюшевого ведмедика виривали з моїх рук та передавали молодшому братикові, який в той же момент починав виколупувати пухнастику очі…

Не мала я голосу й за столом. Вибір страв у домі залишався за мамою. Вона дуже переймалася нашим збалансованим харчуванням. А тому слідкувала за рівнем білків, жирів та вуглеводів у родині. У Василька, звісно ж, було своє, особливе меню, що складалося, в основному, з овочевих пюре. Я б теж від такої їжі не відмовилася, але ж хто дасть? Ти, Людо, їж котлету! І не виловлюй моркви із супу - їж усе! А я моркви не люблю. Не вірю, що осліпну, якщо не їстиму. А мама завжди казала протилежне. Та і до м’яса мене не тягнуло ще з самого дитинства. Якось подивилася передачу про знущання зі свійських тварин - не могла на ті котлети місяць дивитися. А мамі що? Каже: “Не буде білків в організмі! Так що бери та їж!” І я їм. Давлюся тією ненависною котлетою, і сказати мені на все це нічого. Бо Маленька Люда… Де їй знати, що для неї добре, а що погано? За неї вже все вирішили батьки.

Та й у садочку життя моє було не легше. Моя найкраща подруга Марійка лише тому й була моєю подругою, бо я завжди ставила її інтереси вище своїх. 

- Людо, можна я у твоєї Барбі сукню позичу для своєї? - питає і довірливо дивиться в очі.

- Звісно, Марійко!

А потім сиджу і дивлюся, як моя гола лялька осудливо на мене поглядає, а в її намальованих очах лише одне питання: “Невже не можна було просто сказати НІ?!”

Та не знала я цього слова ніколи! Ні в дитинстві, ні в юності. Завжди перша в усьому. Перша, на яку вішали усе, що ніхто інший не хотів робити. 

- Людо, винесеш сміття? Василько після тренування втомлений!

- Людо, намалюєш стінгазету? Знаємо, що у тебе гарні фарби є вдома та й мистецьке бачення!

- Людо, позичиш гроші на обід? У столовці сьогодні котлети, а я свій гаманець вдома забула!

Знову ці ненависні котлети! А що б їх! І виносила Люда сміття, і малювала стінгазету про захист природи до першої ночі, і гроші позичала, забувши сказати, що віддавала останні, а сама потім сиділа голодною до кінця уроків.

Вчителі теж не гребували порадами, як мені на світі жити:

- Людо, якщо не прочитаєш до кінця тижня Хвильового, ким же ти виростеш?

- Людо, ну хто ж так обчислює масу? Є ж формули!

Чи ще краще: 

- Людо, твій борщ якийсь дивний! Хто ж тебе заміж візьме, якщо так готуватимеш?

Як же хочеться їм сказати, що все це для мого особистого життя не мало жодного значення. Ні книга Хвильового, якого я, зізнаюся, так і не дочитала. Ні формула обчислення маси, бо обрала собі нематематичну професію. Ні, навіть, варіння “правильного” борщу, бо у мого чоловіка алергія на моркву. Так, до речі, ми і зійшлися. На спільній нелюбові до моркви.

Але вчителям це не відомо. Бо хто ж я така, щоб їм про це розповідати? Вони, мабуть, і забули, що була колись у них така учениця Люда. А я й не нагадую. Люблю, знаєте, загубитися у натовпі. Тому й соціальних мереж не маю. Більше не маю. 

Колись зареєструвалася в одній. Через років п’ять після закінчення школи. Хотілося дізнатися, як там поживають мої однокласники. Та за декілька днів переглядів яскравих світлин зі щасливими обличчями колишніх двієчників та трієчниць, а зараз - “приватних підприємців” та “інфлюенсерок”, мене накрила депресія. А як же я? 

Так, зірок з неба не хапала. Була, як кажуть, “четвірочницею”. Але ж і проблем не створювала. Взагалі, намагалася злитися зі шкільним інтер’єром. Щоб не видно і не чути. А зараз колишні аутсайдери - успішні люди, а я… А що я… Маленька Люда…

Та й в університеті було не краще. Вступила на історичний. Цілими днями наповнювала голову датами, прізвищами, подіями минулих літ. З читальної зали майже не виходила. Та й куди йти? В гуртожитку завжди шумно. А моя сусідка по кімнаті - Віруня - ще та щебетуха. Не давала ні вчитися, ні поспати. 

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 2 3
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Маленька Люда. Оповідання, Ньюбі Райтер"