Книги Українською Мовою » » 240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська 📚 - Українською

Читати книгу - "240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська"

В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "240º за Фаренгейтом" автора Ірина Червінська. Жанр книги: ---. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська» була написана автором - Ірина Червінська, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "---".
Поділитися книгою "240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська" в соціальних мережах: 
Розпечене сонцем місто. Головний герой виявляє, що він чомусь сам один на центральній площі цього міста. І раптом він стикається з жахом, зі смертю, як чигає на нього. Чи зуміє він вибратися з міста, поки воно його в собі не поховало?

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2
Перейти на сторінку:
240º за Фаренгейтом

Найперше, що впадало у вічі — це неправдоподібність.  Правильніше  сказати, нереальність того, що я побачив.

Це був білий день … року Божого. Якось особливо світило сонце з неба, пропалюючи ультрафіолетом діри в атмосфері й шкірі. Озвірілий від спеки фонтан розбризкував обабіч себе дрібні бризки, як і належить фонтанові..

І все.

Все.

Я стояв сам посеред площі, а наді мною нависала густа й липка товща водяних випарів у вигляді недосмаженого повітря, такого собі напівсирого біфштекса з кров’ю. 

Надворі, мабуть, 240º за Фаренгейтом, бо я бачив, як плавився і витікав темно-сірими потічками з-поміж цегол будинків цементно-пісковий розчин, що зазвичай тримає і скріплює оці страховидні конструкції, які ми звикли називати будинками. Ось уже одне таке цегельно-бетонно-скляне творіння похилилось на декілька градусів вліво. Йому назустріч, наче коханець до коханки для поцілунку, потягла свій корпус інша будівля. Задля синхронної гармонії, мабуть, так вчинили й інші. Окрім ратуші, яка наставила гострий шпиль у мій бік, намагаючись ним мене проштрикнути. Ніби в повітрі мало липкої вологи. Так ще бракує гарячої крови на бруківці, яка і так скоро закипить у жилах, а, доторкнувшись до розпеченої землі, неодмінно б зварилась, звурдилась, як білок в оцті. Хоч відчуваю, що й так ще недовго лишилось.

Але чому я сам? Де всі? Я, наче той чувачок із фільму, що блукав пустими коридорами і волав: «Люди!!!»

А відізвався лише один пес. Білий. Волохате чудовисько з червоними очиськами, колоноподібними лапами, роззявленою пащекою і зубами в три ряди, наче в акули. З кігтями, схожими на короткі, але гострі роги, й настовбурченим хвостом. І от оте Мефістофельське створіння, висолопивши чорного опухлого від спеки та голоду язика, мчало просто до мене.

Напевно, отак виглядає смерть.

І я побіг. Перебирав щосили ногами, допомагав руками, падав, дер лікті й пальці до бруківки. З мене злилось дванадцять потів, безжалісно виїдаючи очі. Я продирався крізь вологу товщу, шматував її, вгризався зубами й викушував цілі шматки, спльовуючи на землю суміш слини й крові з пошкоджених ясен і язика. Я залишав позаду себе тунель в людський зріст на ширину розмаху рук. Метр за метром.

 Та чомусь, як у поганому сні, не просунувся ні на крок. А моя біла волохата червоноока смерть невідступно наближалась.

Зрозумів — мені не втекти. Тоді я покинув спроби пробитися крізь повітря. Як і личить чоловікові, в якого в родоводі одні безстрашні вояки, повернувся обличчям до небезпеки. Якщо ж не судилось врятуватись, то хоч помру, намагаючись зламати ворогові хребта.

Я завмер в очікуванні потужного удару від стрибка велетенського м’язистого тіла. І вже на рівні підсвідомості відчував, як тріскає шкіра на шиї під натиском гострих іклів. Як густа червона кров витікає з сонної артерії й змішується з піною зі скаженої пащі.

Я навіть заплющив очі й увімкнув зворотній відлік.

«До зіткнення залишилось дві, одна, півхвилини, п'ятнадцять секунд, три, одна… Час вичерпано. The end.»

Але нічого не сталось.

Та я не квапився розплющувати повіки. А, може, моя смерть, неначе гоголівський Вій, перед тим, як проковтнути, бажає подивитись мені в очі? Щоб я здурів остаточно й більше не пам’ятав себе.

Тоді я забуду, що таке біль, і так муки стануть не такими вже й страшними?

Хай там як. Подивлюсь бодай одним оком.

Зробити це виявилось не так вже й легко. Повіки набрякли, поважчали, немов залиті клеєм.

Щось пішло не так. Псяча морда, яку я очікував побачити перед собою, кудись поділась. Щезла.

Я уважно огледів площу міста, вихоплюючи з навколишнього простору найменші дрібниці.

Шерстобіла маса лежала біля фонтану і, схоже, уже й не дихала.

Тепер мені вже не було так лячно. Вирячені очі втратили червоний відблиск і загасли. На мить я уявив, що це людина, взяв лапу до рук для перевірки пульсу. Господи! Скільки ж має важити ця купа м’яса, якщо кінцівку я ледве підняв?

І тут щось боляче обпекло. На руках, спині з’явились червоні цятки опіків, які моментально перетворювались на пухирці.

«Бризки!» — промайнуло в голові. Вода у фонтані поволі закипала.

«Бідолашний пес. У нього, мабуть, всі нутрощі зварені», — мій останній спалах жалості до братів наших менших вмить загасило шалене тріскотіння десь ізбоку. Це в ратуші відпадала голова, а шпиль гостроверхого ковпака, проколовши наскрізь чорний граніт фонтану, наче шило пачку масла, мало не насадив на себе і моє нужденне тіло.

Горішні поверхи будівель загрозливо нахилились і свердлили бетон пустим поглядом порожніх вікон.

Пора.

Я йшов крізь розпечене місто, а позаду залишалися руїни. Австрійські й польські будинки епохи бароко з ліпниною й атлантами, готичні скульптури крилатих бісів на чотирьох кутах католицьких костелів, золоті бані православних церков, строгі лінії й прямі стіни класицизму, новітні породження урбанізації і хай-теку зі скла, металу й бетону. Усе летіло шкереберть, до ґрунту, плавилось і текло потоками в киплячу ріку за межами міста. Ноги вгрузали в дорогу, в смолу, тягучу й липку, яка сильно сповільнювала кроки.

‍​‌‌​​‌‌‌​​‌​‌‌​‌​​​‌​‌‌‌​‌‌​​​‌‌​​‌‌​‌​‌​​​‌​‌‌‍
1 2
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська», після закриття браузера.

Подібні книжки до книжки «240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська» жанру - ---:


Коментарі та відгуки (0) до книги "240º за Фаренгейтом, Ірина Червінська"