Книги Українською Мовою » 💛 Публіцистика » Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця 📚 - Українською

Читати книгу - "Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця"

183
0
28.04.22
В нашій бібліотеці можна безкоштовно в повній версії читати книгу онлайн українською мовою "Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця" автора Ніколас Бленфорд. Жанр книги: 💛 Публіцистика. Наш веб сайт ReadUkrainianBooks.com дає можливість читати повні версії улюблених книг на Вашому гаджеті (IPhone, Android) або комп’ютері абсолютно безкоштовно, без реєстрації та СМС. Також маєте можливість завантажити книги на свій гаджет у форматі PDF, EPUB, FB2. Файли електронних книг - це цифрові файли, які призначені для перегляду на спеціальних пристроях, що відомі як читальні пристрої для електронних книг.
Електронна книга українською мовою «Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця» була написана автором - Ніколас Бленфорд, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Є можливість скачати книгу у форматі PDF, EPUB (електронне видання), FB2 (FictionBook 2.0) та читати книгу на Вашому гаджеті. Бібліотека сучасних українських письменників "ReadUkrainianBooks.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "💛 Публіцистика".
Поділитися книгою "Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця" в соціальних мережах: 

Зародившись як невелике ополчення ліванських шиїтів, Хезболла сьогодні є чи не найпотужнішою недержавною воєнною силою в світі. Завдяки жертовності, революційній ідеології, волі до боротьби, а також підтримці з боку Ірану, Хезболла досягла чималих воєнних і політичних успіхів на всьому Близькому Сході. Організація, що змусила Ізраїль поступитися в двох Ліванських війнах та зіграла не останню роль в поверненні сирійського конфлікту на користь Башара Асада, сьогодні є потужним регіональним гравцем. Праця розповідає про подробиці діяльності Хезболли та розкриває проблеми, перед якими нині організація постає.
Автор праці, американський кореспондент Ніколас Бленфорд, проживає в Лівані з 1994 і мав змогу безпосередньо спостерігати політичний розвиток Хезболли в цій країні та за її межами.
Перекладено за виданням:
Nicholas Blanford. Hezbollah’s Evolution: From Lebanese Militia to Regional Player
Washington, D. C.: The Middle East Institute, 2017
Переклав з англійської Осип Леміш, 2021

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити
1 2 3 4 5 6 7 8
Перейти на сторінку:

Ніколас Бленфорд

РОЗВИТОК ХЕЗБОЛЛИ:

від ліванського ополчення до регіонального гравця

Перекладено за виданням:

Nicholas Blanford. Hezbollah’s Evolution: From Lebanese Militia to Regional Player

Washington, D. C.: The Middle East Institute, 2017

Переклав з англійської Осип Леміш

2021

Зміст

СТИСЛИЙ ВИКЛАД

КЛЮЧОВІ ВИСНОВКИ

ЧАСТИНА 1: ЛІДЕРИ, РУШІЙНІ СИЛИ ТА ВПЛИВИ

Зовнішні впливи

Ідеологія

Фінансування

Тренування та набір нових бійців

Роль та рушійні сили в Лівані

Нова роль та майбутнє в Сирії

Роль в Іраці та Ємені

Ризик зіткнення з Ізраїлем

Вплив на державну стабільність в Лівані, Сирії, Іраці та Ємені

Вплив на регіональну безпеку

Сприяння появі інших збройних недержавних формувань

Роль в роздмухуванні шиїто-сунітських чвар і насильницького екстремізму

ЧАСТИНА 2: ПРОТИДІЯ ЦЬОМУ НАСИЛЬНИЦЬКОМУ МІЖНАРОДНОМУ РУХОВІ: РЕАГУВАННЯ І ПЛАНИ

Яким чином зовнішній вплив з боку Ірану на Хезболлу може бути послаблений або набути менш деструктивного характеру?

Що можна зробити для зменшення впливу чи протидії відозвам і електронним повідомленням Хезболли в Лівані та за його межами?

Яких заходів можна вжити задля контролю над фінансовими надходженнями і ресурсами організації та за її доступом до зброї?

Які є слабкі місця процесу вербування до Хезболли і як можна йому завадити?

За якого розвитку подій Хезболла може вийти з Сирії та не втручатися в Іраці та в Ємені?

За якого розвитку подій присутність Хезболли в регіоні розшириться?

Яким буде майбутнє Хезболли в Лівані?

Виклики прийдешнього

СТИСЛИЙ ВИКЛАД

Зародившись як революційне шиїтське ополчення, Хезболла сьогодні має переважаючий політичний та воєнний вплив у Лівані. До неї входять десятки тисяч тренованих бійців і вона має безліч новітніх озброєнь. Втручання в Сирії на боці Башара аль-Асада розширило її вплив та межу досяжності в регіоні. В міру того, як війна в Сирії добігає кінця, може підвищуватися ризик війни між Хезболлою та Ізраїлем, особливо з приводу майбутнього Голанських висот. Однак взаємне стримування між ними все ж таки сильне. США шукають стратегії зменшення впливу іранського представника в Лівані, проте у зв’язку з глибоким проникненням організації до політичного, економічного й соціяльного середовищ Лівану, реалістична можливість ззовні послабити Хезболлу чи змусити її зректись військового крила є мінімальною.

КЛЮЧОВІ ВИСНОВКИ

Хезболла керується трьома ідеологічними аспектами: встановлення ісламської державної влади в Лівані (це залишається мрією, але не дійсним політичним завданням), спротив існуванню Ізраїля та слідування доктрини Ісламської Республіки велоят-е факіх.

Протягом останнього десятиліття Хезболла збільшила свою роль в Лівані та в регіоні й відстоює «пріоритет спротиву» Ізраїлю та Заходу. Набувши досвіду та вмінь у Сирії, Хезболла тепер становить значиму загрозу для Ізраїля.

Майбутня роль Хезболли в Сирії передбачається такою: Хезболла ймовірно залишатиметься бойовою силою в поточному конфлікті, проте в дальшому буде або навчати сирійську армію, або повністю повернеться до своїх баз у Лівані.

Незважаючи на воєнну доблесть та вплив у Лівані, Хезболла має справу з внутрішніми викликами, як-от потенційний брак грошей та ріст корупції в самій організації.

Хезболла глибоко вбудована в соціяльно-економічну структуру Лівану. Спроби послабити Хезболлу ззовні можуть спричинити небезпечну дестабілізацію ліванської держави.

ЧАСТИНА 1: ЛІДЕРИ, РУШІЙНІ СИЛИ ТА ВПЛИВИ

Зовнішні впливи

Основним зовнішнім покровителем Хезболли є Ісламська Республіка Іран. Ісламська революція в Ірані 1979 та ізраїльське вторгнення до Лівану три роки по тому підштовхнули до співпраці Тегеран і ліванських шиїтських активістів, котрі слідували вченню аятолли Рухолли Хомейні. Корпус стражів Ісламської революції (КСІР) прибув до Лівану й допоміг створити антиізраїльський рух опору, який став Хезболлою. Іран забезпечує Хезболлі фінансування й постачання зброї, а також стратегічне керівництво. І в той же час, нерідко доручає тактичні реалізації своєму ліванському союзнику.

Другим зовнішнім чинником упливу на Хезболлу є Сирія, хоча за останні 17 років їхні відносини зазнали суттєвих змін. Хафез аль-Асад, колишній президент Сирії, розглядав Хезболлу як щось трохи більше, ніж практичний засіб тиску на Ізраїль на півдні Лівану під час мінливих мирних переговорів на Близькому Сході в 1990х. Башар аль-Асад, що прийшов на зміну своєму батькові в липні 2000, мав тепліші відносини з Хезболлою і дозволив партії досягти більшого впливу в Лівані. Крім того, Сирія вперше стала важливим джерелом озброєнь для Хезболли. Воєнне втручання Хезболли в Сирію починаючи з 2012 з метою підтримки влади Асада проти збройної опозиції затвердило партнерські відносини ліванської партії з Дамаском, істотно змінивши ту другорядну роль, яку Хезболла відігравала за правління Хафеза аль-Асада.

Ідеологія

Хезболла – бойова джигадистська ісламістська організація, що дотримується трьох основних поглядів. Першим з яких є встановлення ісламської держави в Лівані, до чого Хезболла закликала в своєму «відкритому листі» – маніфесті, випущеному в лютому 1985. Однак лідери організації усвідомлюють, що плюралістична природа Лівану не дозволяє зробити це в найближчому майбутньому, тож завжди заявляють, що партія не нав’язуватиме країні таку форму правління. Другим є ведення джигаду. Це включає «великий джигад», що являє собою щоденну духовну боротьбу всередині людської душі за подолання пороків і бажання людини досягти божественних знань, духовної гармонії, любові. Здійснення «великого джигаду» прокладає шлях до «малого джигаду», що поділяється на «наступальний» та «оборонний» джигад. Перший з яких дозволяє мусульманам вторгатися до інших країн та підкоряти їхніх громадян, виправдовуючись тим, що іслам – єдина правильна релігія. «Оборонний джигад», як можна здогадатися з назви, зобов’язує мусульман захищати свою батьківщину і народ від зовнішньої агресії. Спротив Хезболли ізраїльській окупації південної частини Лівану в 1980х і 1990х та її теперішнє ставлення до єврейської держави пояснюється «оборонним джигадом». Третім поглядом є прихильність до велоят-е факіх, тобто правління законознавця. Це модель керівництва для ісламської держави, яку сформулював Хомейні. В шиїзмі досвідчені клірики, звані марджя ат-таклід, що означає приклад для наслідування, дають поради мусульманам щодо правильного слідування ісламським ученням, проте відмовляються від участі в політиці. Концепція велоят-е факіх натомість наголошує, що обране найвище джерело релігійних знань має відповідати не тільки за керівництво ісламською поведінкою, але й загалом за формування політики для нації.

Хомейні вважав: «Якщо ти усвідомлюєш сутність релігії в нашій ісламській культурі, то ясно побачиш, що немає різниці між релігійним та політичним керівництвом. Ба більше, стане очевидним те, що політична боротьба є невід’ємною частиною релігійного обов’язку. Очолити цю політичну боротьбу та спрямувати її в належному напрямку є частиною функціональної відповідальності релігійних лідерів».

Хоча велоят-е факіх нині втілена аятоллою Алі Хоменеї, верховним лідером Ірану, його влада поширюється на всіх мусульман, що дотримуються цієї доктрини, в тому числі й на

1 2 3 4 5 6 7 8
Перейти на сторінку:

 Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Розвиток Хезболли: від ліванського ополчення до регіонального гравця"